lördag 24 september 2016

Ett vackert 200-årsjubileum


En mycket vacker och läsvärd bok om Wien gavs ut lagom till 200-årsdagen av Franz Schuberts födelse. Jag har lyckats få tag på denna skönhet efter en del letande i antikvariaten. Det handlar mer om Wien än om kompositören men det speglar framför allt den tid Schubert levde i.

Boken är har tre övergripande delar och tio kapitel, skrivna av olika författare. Här blandas  politik, musik och konst- framför allt.

Wien är en stad som lockar mig (jag har aldrig varit där men däremot har jag varit i andra delar av Österrike). Det är något alldeles speciellt med det där gamla Habsburgska riket dessutom- och jag dras till det både medvetet och omedvetet.

 

Till råga på allt har jag också precis fått hem Antonia Frasers biografi över Marie Antoinette- mera Österrike (men också en stor bit av Frankrike).

Fortsättning följer men idag blir det nog mest utomhus aktiviteter. Säsongen är över här i min vrå av världen och lugnet har sänkt sig än en gång (inte mig emot). En cykeltur på stilla gator kan passa bra och vila på ett ännu öppet café med goda bakverk  (Ett café där man kan hitta en skylt med följande lydelse: "Sorry, no wifi, talk to each other".) Trösterikt i dessa överdatoriserade tider.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Wien är en underbar stad med alltför god mat och så intressant historia

Ingrid sa...

Mrs C: Wien står högt upp på min "vill se-lista".