onsdag 21 september 2016

Norr och söder


Sommarens bokhögar förblev olästa men nu drar höstmörkret in och läslusten har återvänt. Det är svårt att veta var i dessa högar jag ska slå ner, frestelserna är  många. Kanske börjar jag så smått med Peter Davidsons tankar om väderstrecket norr. Han skriver om både tid och rum och om hur norr är den plats som kanske alltid drar med sin oåtkomlighet. Poeter och konstnärer, kungar och vanliga dödliga- alla har de lockats av is och mörker.

To-night when a full storm surrounds the house
And the fire creaks, the many come to mind,
Sent forward in the thaw with anxious marrow;
For such might now return with a bleak face,
An image pause, half-lighted at the door...

Wystan Hugh Auden (från diktsamlingen Juvenilia).

På mitt läsbord just nu ligger också Kusin Bette (Balzac). Snart är den färdigläst och jag både underhålls och förfasas över konspiratoriska megäror och gubbar som låter sig styras av regionerna under midjan. Balzac är den verkligen ordkonstnären och tala om skruvad berättelse- här slinter man än hit och än dit (men utan att hamna i diket).

7 kommentarer:

Inre exil sa...

Ingrid, det är verkligen fint att se hur du kommit igång igen. Våra bokstaplar är trots allt en av de viktigaste kryddorna i livet! Själv blandar jag friskt just nu: Nina Burtons bok om Erasmus, en ny roman av fransyskan Nina Bouraoui, och så en av irländska Anne Enright. Det är en härlig blandning för olika tidpunkter på dygnet. Önskar dig en fin läshöst!

Ingrid sa...

Thomas: Tack ska du ha! Nina Burtons bok kommer jag också att skaffa. Jag är så glad över mina bokhögar. De växer och så ska det vara.

Marie i Skrifvarstugan sa...

Vilken trevlig blogg du har ! Verkligen härligt med böcker och jag läser gärna från olika genrer.
Ser att du har en änglahund som ser helt ljuvlig ut. Jag är goldenfrälst och har en på 8 åtta år just nu. Haft golden i en massa år. Förgyller livet mycket.
Ha det gott !

Ingrid sa...

Tack ska du ha för dina vänliga ord, Marie. Min hund vandrar inte på jorden längre men jag vill gärna tro att han blivit en vacker och fluffig ängel. Jag kommer alltid att ha "a soft spot" för just Golden retrievers, så snälla och tillgivna hundar. Jag hoppas att du får många år med din golden.

Jenny B sa...

Vilket fint citat. Jag är svag för uttrycket "To-night".

Mrs Calloway sa...

ja, vad vore en utan bokhögarna? Nina Burton och Enright tänkte jag också läsa

Ingrid sa...

Jenny B: Jag drogs till den här dikten direkt. Så vacker.

Mrs C: Utan böcker inget liv.