onsdag 28 september 2016

Inte bara dalmatiner


Hon blev mycket gammal, Dodie Smith, och hon hann med att skriva en hel mängd böcker. Mest känd blev hon för "Pongo och de 101 dalmatinerna" (vem har inte suttit i biosalongen och levt sig in i den spännande handlingen med söta valpar och den elaka Cruella de Vil?)


Men- jag har fastnat för hennes nästan lika kända "I capture the Castle" (det finns en svensk översättning från 1949 "Jag erövrar slottet").

Inledningen går inte av för hackor och tillhör "berömda inledningar genom tiderna" :

I write this sitting in the kitchen sink. That is, my feet are in it; the rest of me is on the draining-board, which I have padded with our dog's blanket and the tea-cosy.

Det är den unga Cassandra Mortmain som skriver dagbok om sitt liv och sin familj (den är sannerligen excentrisk så det förslår). Pengar är det ont om (man får sälja så gott som allt bohag i det förfallna slott man bor i- allt för att klara det allra mest livsnödvändiga). Den här boken har det skrivits spaltmeter om men jag har inte läst den ännu och kände att det nog vore på tiden. En klassiker är den förvisso och lagom gammal för att passa mig, tänker jag.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

låter onekligen lockande!

Ingrid sa...

Mrs C: Faktiskt riktigt trevlig läsning.