fredag 30 september 2016

I Gutenbergs galax

Aldus Manutius (1450- 1515).boktryckare i Venedig

Äntligen har jag den i min hand- Nina Burtons "Gutenberggalaxens nova", en bok som i mångt och mycket följder Erasmus av Rotterdam och hans liv och leverne. Jag har sträckläst en bok som inte ska sträckläsas (men har ändå åtskilliga sidor kvar)- det är helt omöjligt att lägga den åt sidan.

Renässans, religionsstridigheter, kungar och vanligt folk, långa resor, umbäranden av alla de slag och framför allt- tankar och filosoferande, så kan man i liten mån sammanfatta det jag hittills fått mig till livs (jag kommer att läsa om direkt).

Jag fastnade speciellt i kapitlet om boktryckaren Aldus Manutius . Manutius bodde i Venedig, ett Venedig som vid den här tiden var ett stort handelscentrum och dessutom en plats där boktryckarkonsten hade en mycket stark ställning.

Aldus lät trycka upp grekiska klassiker bland annat och han skapade både vackra och lättlästa böcker.  Erasmus blev eld och lågor över Aldus produktion och han hastade till Venedig.


År 1508 trycktes Erasmus samling av latinska och grekiska ordspråk "Adagia" i reviderat och utökat skick. (Det kunde han tacka Aldus för).

De här uttrycken kanske känns igen?

En svala gör ingen sommar.
Att sitta i samma båt.
Såsom i en spegel.
Man kan inte lära gamla hundar sitta.

Nog väcks mitt intresse att läsa något av Erasmus och jag kanske börjar med en aktuell titel Praise of folly


Intet är nytt under solen och i dessa dårskapens tider kan man behöva läsa en vis mans funderingar (och satiriska notater). Först ska jag dock läsa ut Nina Burtons underbara bok- en bok som jag önskar inte ska ta slut.

Inga kommentarer: