lördag 27 december 2014

En julklappsbok


 Jodå, tomten var snäll i år också och det blev en del hårda paket. När det är kallt och ruggigt utomhus kurar man lämpligen ihop sig i ett soffhörn (eller i en fåtölj) med en god bok och kanske en rykande  kopp med te. Engelsk fruktkaka till det och den där alldeles speciella jultrivseln infinner sig direkt.

Jag läser i Kristoffer Leandoers välskrivna bok om symbolisterna och deras värld. Här finns så mycket att lära och inspireras av. I kapitlet med rubriken "Främlingskapets huvudstad" hittade jag några rader om författaren Eugène Sue (1804-1857).Sue var en populär författare under sin tid och det finns en hel del svenska/engelska översättningar av hans många verk- tyvärr är de flesta av dem mycket gamla men jag tror att man kan läsa en del via projekt Gutenberg.


År 1843 kom "Paris mysterier" ut och här skildras Paris som en farlig plats, en plats fylld av skrämmande scener och människor "vid sidan av".

Anna de Noailles (1876-1933)

Leandoer skriver att den stora litterära epoken för parisisk hemlöshet måste vara det förra sekelslutet. Många av de böcker som skrevs under den här tiden hade "främlingar" som författare, främlingar som skrev på franska (d v s ett andra språk). Här finns t ex Strindberg (En dåres försvarstal) och Oscar Wilde (Salome). Anna de Noailles var från Rumänien och hon gjorde sig mest känd med sina dikter.

Leandoer avslutar kapitlet med att säga att symbolismens rätta tempus och egentliga hemland är det frånvarande Nuet. "Tänk att det alltid ska finnas ett Före och ett Efter men aldrig ett varaktigt Nu!" (s.88)

Anna de Noailles kan man läsa mera om i ett "eget" kapitel i denna utmärkta bok.2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Leandoer tänkte jag också läsa! God fortsättning på julen!

Ingrid sa...

Mrs C: Tack det samma!