lördag 20 december 2014

2014 års bästa (ett litet urval)


Det finns många listor så här års över "årets bästa böcker". Jag har valt att snegla på den som tidningen "The Guardian" har publicerat. Den listan blir lång och jag har för min egen del valt ut ett fyrtal som jag tror att jag kommer att läsa så snart jag hinner.

"H is for Hawk" handlar om Helen Macdonalds "vänskap" med duvhöken Mabel. Originellt både för valet av djur (fågel) och för att jag tror att Mabel behandlas på ett varsamt sätt av författaren (både rent konkret och som huvudperson i en bok). Språket har beskrivits som poetiskt- och ja, jag blir väldigt nyfiken på den här boken.


 
En fiktionaliserad biografi om en av Englands mera namnkunniga författare: Edward Morgan Forster. Damon Galgut är en sydafrikansk författare.
 
 


Det var förmodligen inte särskilt lätt att vara gift med Ernest Hemingway (och han hade ett antal fruar). Naomi Wood har skrivit om dem (och främst om den sista av dem) i "Mrs Hemingway".


Lite om leendets historia (i Frankrike) skriver Colin Jones om i sin "The Smile Revolution" "A Cheshire cat of a book" enligt recensenten (Kathryn Hughes)..  Visst är omslaget vackert (från en målning av madame Vigée Le-Brun.)

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

The Smile Revolution låter intressant.

Ugglanoboken sa...

Boken om E M Forster blir jag nyfiken på!

Ingrid sa...

Hannele och Ugglanoboken: Jag kommer att försöka skaffa båda böckerna.