söndag 14 december 2014

Jag tänkte att jag skulle allmänbilda mig


Efter att ha plockat upp grenar, kvistar och kottar som "Alexander" blåst ner till mig kan jag äntligen sätta mig en stund i tredje-advent-stämning och ta fram min hemlånade "1900- nittonhundratalet en biografi"- av Svante Nordin. (Atlantis förlag, 2005)

Jag har hunnit fram till mellankrigstiden efter att ha läst om Joseph Conrad, damerna Pankhurst och den ytterst rälige Mussolini (bland andra). Svante Nordin skriver med flyt och det som kunde ha varit segt och tråkigt blir intressant och spännande och framför allt mycket lärorikt. Så bra att jag har massor av sidor kvar!

Här en länk till Henrik Berggrens recension i Svenska Dagbladet.

5 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

låter väldigt intressant! skulle kunna bli en utmärkt presentbok till någon historieintresserad i omedelbara närheten på det att jag måtte kunna låna och läsa själv också...

Hanneles bokparadis sa...

aldrig för sent att lära sig nytt!

Ingrid sa...

Mrs C: Boken har några år på nacken men den har inte åldrats för det- en utmärkt present för den historieintresserade.

Hannele: Det är så sant, så sant.

Anonym sa...

Det skulle vara en bra bok för mig också! Jag läsde att Svante Nordin skrev en bok om Churchill. Min farmor och farfar beundrade Churchill (idag vet man också några inte så fridfulla saker, så är det med många politiker). Men Churchill hjälpte så underbart att bekämpa Nazi-Tyskland, hemma hos oss var han hjälte. Kanske skulle jag köpa "nittonhundratalet en biografi" och Churchill-boken 2015.
Nu har jag 10 böckerna från bokbörsen mer, 4 "Romanen om Olof" och 4 Osorgin, och 2 böcker för att laga bra svensk mat för Belinda :).

Ingrid sa...

Klemperer: Nordin skriver mycket väl och han har "flyt". Jag funderar också på att köpa hans bok om 1900-talet. (Mitt exemplar är en lånebok). Du har köpt verkligt fina böcker!