tisdag 2 december 2014

Anna Bondestam


Boken ovan är en biografi över författarinnan Anna Bondestam (1907-1995) och jag tror att den är mycket läsvärd. Lars Sund skriver om den här.

Från Malmö stadsbibliotek lånade jag Bondestams självbiografiska roman "Klyftan" (1946) som bland annat har getts ut i serien "En bok för alla" (1984). "Klyftan" är en skildring av det finska inbördeskriget (1918) sett och upplevt ur ett barns synvinkel. Rut är enda barnet i en arbetarfamilj i Jakobstad. Hon är en främmande fågel i sin skola och hennes dagar är fyllda av rädslor av olika slag. Hon känner att hon inte passar in bland de "fina" barnen och så kommer inbördeskriget. Ruts far sympatiserar med de röda och hon ber till Gud att han inte ska låta "dem" komma och ta far.

"Hon låg alldeles stilla med ögonen slutna och händerna hårt knäppta under täcket- det var meningen att det skulle se ut som om hon sov. Ända sedan hon lade sig hade hon legat på det viset med kroppen alldeles spänd av viljekoncentrationen och bett tyst för sig själv. Hon visste att hon inte fick upphöra för en enda minut, för då kunde det hända att Guds uppmärksamhet länkades på andra ting, och då kunde olyckan vara över dem med detsamma."

Vem kan man lita på i denna värld? Ingen alls, verkar det som och Rut plågas och våndas. Människor "försvinner" och till slut försvinner även Ruts far- men som genom ett under klarar han livhanken.

"Klyftan" är en oerhört stark och berörande berättelse om hur ett barn upplever krig och ondska och människor som plötsligt upphör att vara just människor. Så tar kriget slut men för Rut fortsätter det i alla mardrömmar och i de sår hon fått i själen av denna svåra tid.

"Varför får hon inte sova om nätterna? Varför drömmer hon bara onda drömmar? Likt alla människor som lider har hon förstås en liten benägenhet för att tro, att hon allena har det så där svårt. Och att hennes lidande är enastående i världen. Hon vet inte att just det är mycket vanligt i tider av nöd och ofärd, att liksom hon lider just nu tusentals andra barn. Och att de snart skall bli miljoner. De har haft otur , alla dessa miljoner. De råkade födas i ett århundrade, som kallades barnets när de började, men som blev skräckens."

Anna Bondestams bok borde ställas på en väl framskjuten plats bland bibliotekens hyllor- det är en berättelse som tyvärr äger aktualitet även idag.

Inga kommentarer: