måndag 29 december 2014

En bortglömd klassiker


Ännu en, ska jag väl säga. Om Ford Madox Ford vet jag inte särskilt mycket men för många år sedan läste jag  hans "The Good Soldier"- jag kommer inte ihåg mycket av handlingen, tyvärr. Nu har hans romanserie "Parade's End" (fyra delar ) åter kommit i rampljuset eftersom BBC har gjort TV-serie på den med många fina skådespelare i huvudrollerna. (Tyvärr kommer serien inte att visas på svensk TV).

Tiden är förlagd till åren kring första världskriget och huvudpersonen är Christopher Tietjens, en ung man från samhällets övre klasser. Man får följa hans öden både före, under och efter kriget (som han alltså överlever). Peter Landelius skriver utförligt om romansviten  här. (Dixikon).

4 kommentarer:

Jenny B sa...

Tack för tipset! Hans namn finns någonstans på listan över författare jag hoppas hinna läsa någon gång. Det låter intressant med en BBC-serie efter hans roman!

Ingrid sa...

Jenny B: Jag har också lagt upp den här boken (böckerna) på min vill-läsa-lista. Kanske försöker jag hitta BBC-serien också.

Anonym sa...

Jag läsde lite av Ford Madox Ford, men vet också inte mycket om boken. Men det är en bra idé med bortglömda klassiker. Och ibland så tycker jag om BBC-serier, de har en bra och gammal tradition och många är förträfflig. Ett gott nytt år! Vi hade regn, regn och regn. Som vanligt saknar jag snön^^.

Ingrid sa...

Klemperer: BBC gör så fina serier! Bra skådespelare och ofta hittar man intressanta klassiker. Jag önskar dig en god fortsättning på det nya året. Här har blåsten avtagit något men vinden är ändå frisk och ganska sval.