söndag 28 december 2014

Charlotte


 Jag har läst David Foenkinos Renaudotprisbelönade roman "Charlotte". Boken finns ännu inte i svensk översättning men jag är övertygad om att det snart kommer en sådan- det här är en roman som bör läsas av många.

Foenkinos säger att han har velat skriva om Charlotte Salomon i många år men han har inte känt sig redo och inte vetat vilken form han skulle "attackera" henne med- men så plötsligt gav det sig och så blev det en recitationsroman (heter det så?) - texten har ett mycket poetiskt utseende och språket (jag har läst på franska) är inte svårt att tillägna sig. Däremot är det hjärtskärande och enormt berörande att läsa om detta kvinnoöde.

Charlotte Salomon (1917-1943) var dotter till en judisk läkare och hon uppkallades efter sin mors döda (genom självmord) syster. Även modern, Franziska, skulle komma att ta sitt eget liv men om detta talade man inte i familjen och det var först som vuxen som Charlotte fick reda på sanningen.

Hemmet var välbärgat och efter moderns tragiska död fann Charlottes far, Albert, en ny kvinna att älska och allt såg ut att vara på rätt väg. Så kom det bruna maktövertagandet. Mot alla odds och trots detta lyckades den extraordinärt begåvade Charlotte få en plats på Vereinigte Staatsschulen für freie und angewandte Kunst  i Berlin- året var 1936.

Kristallnatten (1938) Målning av Charlotte Salomon.

Charlotte vann dessutom ett fint pris (ett pris som hon tvingades avstå från eftersom hon inte var "arisk". ) Hon insåg också att hon inte längre kunde stanna kvar i Tyskland och hon tog sin tillflykt till Frankrike där hennes morföräldrar funnit en fristad.

År 1943 togs Charlotte till fånga och sattes på ett tåg till koncentrationslägret Auschwitz. Hon var då gravid och man antar att hon mördades samma dag hon anlände.

David Foenkinos har tecknat ett ömsint och starkt porträtt av en kvinna som tvingades växa upp under en fasanfull tid och hon lyckades ändå skapa något vackert i allt det hemska som omgav henne. Man skonas inte från otäcka scener i den här boken- man kan känna den jagades rädsla och fasan i att leva under konstant dödshot genom sidorna. Foenkinos lyckas också skildra den kärlek och den passion som Charlotte hade och visade- hon var i sanning en kvinna av eld och blod.

Où est la vie?
Où est le thêatre?
Qui peut connaître la vérité?

Charlotte Salomon i Frankrike

Inga kommentarer: