onsdag 3 december 2014

Julklappstips från Guss Mattsson


Gustaf "Guss" Mattsson (1873-1914) gladde (och retade) många läsare under förra seklets första år. Han var en mångsidig och rikt begåvad man som alltför tidigt rycktes bort i den tidens stora farsot- tuberkulosen. Jag har läst och roats och (ansträngt hjärnan också)av/ med Gustaf Mattssons lite speciella kåserier som han publicerade i Dagens Tidning. Boken ovan (som kan inhandlas till ett mycket förmånligt pris- ett par tior endast) är utgiven av Söderströms förlag och ingår i "Nya klassikerserien" (finlandssvensk litteratur).

Det lackar mot jul och då tycker jag att det kan passa bra att återge ett par julklappstips från Guss Mattsson.

"Jag skall med nöje dra mitt lilla strå till stacken och föreslå de i mitt tycke de lämpligaste gåvorna.

---
Villatomter äro ganska populära. De fås fyrkantiga och i flere andra mönster och hava automobilernas egenskap att passa för de mest olika människor. Deras värde såsom julgåvor reduceras icke av att själva tomten inte låter packa in sig. Men man kan kasta in ett presentkort, en påse mull och en flaska brunnsvatten såsom prov och bevis på att det verkligen är en villa det gäller och inte ett par bottiner.
----
Slåttermaskiner.  Genom sin fyndiga mekanism underhållande också för icke-jordbrukare, alltså för lärare, advokater m. fl

----
En tam utter är en ganska god julgåva. En del folk tycker väldigt mycket om djur och uttern är bland de livligaste. Jag var en gång med om att hos ett herrskap här i staden genomleva ett par utterveckor. Djuret bet ingen och var det något särskilt med det, så gick det alltid i en knut. Det enda tråkiga var att det herrskapets utter ständigt doppade svansen i vätskor och sedan släpade den längs möbler och golv. Med vatten gick det an, men engång fick den korn på en terrin med blåbärssoppa som ställts att svalna på ett serveringsbord.----"

(Exempel på andra julgåvor som rekommenderas är flygande skjortknappar och presentkort på tandutdragning. )

Det finns många mycket roande och välskrivna kåserier i den här volymen- ett annat som jag fäste mig vid direkt är skrivet den 10 februari 1914 - och här måste Guss Mattsson ha hämtat inspiration från det så kallade borggårdstalet i Stockholm (6 februari samma år). "Guss" konstaterar att han inte hade velat vara kung i Sverige numera och så fortsätter han så här: " En svensk försäkrade mig en gång att Sverige aldrig kan vara republik, av det skäl att avunden skall omöjliggöra val av president. Månntro man dock icke kunde hjälpa sig genom att taga exempel av San Marino? Där välja de samtidigt två statsöverhuvuden (Capitani Reggenti) och låta dem sitta ett halvt år. Sedan nytt val. På sådant sätt hinna de andra endast må illa av sin avund, men sällan spricka.---"

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

klart att man vill ha en utter i julklapp! jättebra tips!

Ingrid sa...

Mrs C: Visst är det ett utmärkt tips. :-)

Jenny B sa...

Vilken humor! För hundra år sedan! Tack för att du berättade om den här mannen.

Ingrid sa...

Jenny B: Han är obetalbart rolig och mycket speciell!