fredag 30 maj 2014

The naming of names


Anna Pavord skriver om trädgård för tidningen the Independent och hon är också författare till flera böcker om växter och natur.

Just nu läser jag hennes "The naming of names" som handlar om männen (i den här boken är det enbart de som får plats) som sökte att bringa ordning i växternas kaos (eller det som tycktes vara kaos). Det är en lång och utvecklande historia som börjar med Theophrastus (lärjunge till Aristoteles) som var den förste någonsin som skrev en bok om växter- och så slutar berättelsen i modernare tid (1600-1700-tal) med John Ray (han räknas som den engelska naturhistoriens fader).

"The naming of names" är ett lite över 400 sidor tjockt praktverk med väldigt många vackra illustrationer. Det är en njutning bara att bläddra i den här boken.


Conrad Gesner  (1516-1565) var en schweizisk naturforskare- det dröjde hela 400 år innan allmänheten kunde få tillgång till hans illustrationer.
 Peter van Kouwenhoorn (1599-1654)  kom från Holland.Vackrare liljor får man leta efter.


Anna Pavords egen bästsäljande bok om tulpaner.


Jag kunde inte låta bli att lägga upp Conrad Gesners bild på en mycket färggrann struts.

4 kommentarer:

snowflake sa...

Vilka underbara bilder!
Tack för dem.

Hanneles bokparadis sa...

Underbart, jag har ett par av hennes böcker.

Bokmoster sa...

Så fantastiskt fina illustrationer!

Ingrid sa...

Snowflake, Hannele och Bokmoster: Visst är det otroligt vackra bilder- de är så detaljrika, så fina i färgerna. (Hannele, jag ska försöka få tag på boken om tulpanerna).