lördag 3 maj 2014

Mary Wilkins Freeman Hon ser bestämd ut sär hon sitter i sin vackra klänning. Mary Wilkins Freeman (1852-1930) var en amerikansk författarinna från New England (Randolph i Massachusetts för att vara mera exakt) och hon hade säkert rejält med skinn på näsan.


Foto: Ken Gallagher


Redan år 1867 flyttade Mary och hennes föräldrar och syster till Brattleboro i Vermont som då var något av en om inte ödebygd så i alla fall alls inte tättbefolkat.

Mary var ett begåvat barn och hon sattes i Mount Holyoke College som hon dock valde att lämna efter bara ett år- i stället började hon skriva dikter och också små verser för barn. Så gick hennes fars affärsrörelse i konkurs och Mary blev tvungen att bidra till familjens försörjning- att undervisa var inget hon tyckte om så hon satsade på att skriva noveller i stället och det lyckades hon bra med.

År 1883 stod hon helt utan familj- mor, far och syster var alla döda och så tvingades Mary att ty sig till goda vänner men att försörja sig själv- det klarade hon av. År 1902 gifte hon sig- det blev en mycket eländig historia för maken var alkoholist och dog på "institution" år 1919.

Mary Wilkins Freemans berättelser speglar ofta livet i småstadens New England och hon tar starkt parti för kvinnornas situation.

Jag tror att man kan läsa en del av hennes noveller "online"  - själv har jag skaffat en liten samlingsvolym "The Revolt of the Mother and Other Stories".  "Her heroines are patient, self-Reliant figures living in small New England villages."

Inga kommentarer: