torsdag 29 maj 2014

Kvinnornas 1950-tal : tio boktips


Jag läser just nu en bok om 1950-talet "Her Brilliant Career- ten extraordinary women of the fifties" av Rachel Cooke. Det sista kaptlet i boken ger tio bokrekommendationer.

1950: Det året kom Barbara Pym's debutroman ut "Some Tame Gazelle" - "a tale of spinsters and the clergymen on whom they dote" men det är inget direkt "mys-pys" som skildras om jag har förstått det hela rätt. Barbara Pym har fått en del av sina romaner översatta till svenska men idag är hon om inte bortglömd så i alla fall nästan på. Synd, tycker jag.

1951: Olivia Manning är kanske mest känd för "The Balkan Trilogy" som gick som TV-serie för ganska många år sedan nu. År 1951 kom hennes roman "School for Love" ut med handlingen förlagd till Jerusalem år 1945.

1952: Antonia White: "The Sugar House" är tredje delen i en serie som började med "Frost in May". Ett inte så upplyftande porträtt av en kvinna i ett sönderfallande äktenskap.

1953: Rosamond Lehmann: "The Echoing Grove"- Läs Snowflakes fina recension HÄR.

1954: Elizabeth Jenkins: " The Tortoise and the Hare" (Elizabeth Jenkins blev 105 år gammal och "The Tortoise and the Hare" är faktiskt ett litet mästerverk. Tycker jag.)

1955: Elizabeth Bowen " A World of Love". Jag borde läsa mera Elizabeth Bowen- den här boken finns i svensk översättning och har heller inte rensats ut helt från våra bibliotek. Kanske blir det ett fjärrlån.

1956: Rose Macaulay "The Towers of Trebizond". Excentrisk engelsk dam på resa. Då blir det spännande och roligt på samma gång.

1957: Elizabeth Taylor: "Angel".  "Angel" har jag skrivit lite om HÄR.

1958: Iris Murdoch "The Bell" . Iris Murdochs romaner finns säkert alla i svensk översättning.

1959: Barbara Comyns "The Vet's Daughter". "Bizarre and horrifying" är det omdöme som ges- jag har inte läst den här boken men det kanske jag borde göra.

1960: Så var det slut på 1950-talet och Lynne Reid Banks inleder den nya dekaden med sin roman "The L-Shaped Room" och den läste jag för många år sedan. Jag minns den som riktigt bra. Jag läser i kritiken att det inte är någon direkt typisk 50-talsroman - och säkert är det så. Nya tider randades.

10 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

50-tal är mysigt

mimmimarie sa...

Jag har ett gäng med Barbara Pyms böcker, men det var länge sedan jag läste dem.

Jenny B sa...

Så inspirerande! The Towers of Trebizond står på min läslista, och jag har faktiskt två nyinköpta böcker av Barbara Pym som väntar på att läsas!

Mrs Calloway sa...

det var en kul översikt! många kända - och faktiskt lästa - namn. Pym gillade jag mycket

Ingrid sa...

Hannele: Mycket fint årtionde- jag gillar speciellt modet!

Mimmimarie: Pym var mycket i ropet under 1980-talet- minns jag. Bra om hon får en renässans!

Jenny B: Towers of Trebizond hoppas jag att du skriver om så småningom. Jag har också beställt en "Pym". :-)

Mrs C: Jag tyckte att det var en väl vald översikt av "det bästa"- och Pym kanske blir utgiven på nytt- även här. Det skulle i alla fall jag också se fram emot.

snowflake sa...

Tack för både tips och länkning. :-)

Jenny B sa...

Så kul att du beställt Pym! Jag tänkte på den (dvs båda böckerna) senast imorse, när jag tänkte på vilka böcker jag tänkt på mest de senaste åren...

Ingrid sa...

Snowflake: Det var du som inspirerade mig att börja läsa Lehmanns böcker. Det har jag verkligen inte ångrat! (Tack själv för länkar, förresten!)

Jenny B: Jag väntar med spänning på min "Pym".

Anonym sa...

Underbart! Jag läsde bara Elizabeth Bowen, och lite Iris Murdoch - oj, tack tack för alla tips from här också!

Ingrid sa...

Klemperer: Jag är på jakt efter böcker av Elizabeth Bowen. (jag tyckte att listan var väldigt bra och representativ).