onsdag 7 maj 2014

Den svårgripbara Martha


Martha Washington (1731-1802) var den första kvinnan som avbildades på ett amerikanskt frimärke. Året var 1902.

Hon är svår att få ett grepp om, Martha Washington, kvinnan som kom att bli den allra första presidenthustrun. Mycket beror på tidens tand och så på att hon såg till att bränna alla de brev hon och "generalen" (George Washington) hade utväxlat genom åren. Några få andra brev finns kvar- men väldigt lite. Hon såg till att göra sig ganska anonym, denna dam.

Hon föddes in i en rik och mäktig plantageägarfamilj. Hennes far hette John Dandridge och platsen Martha (som också kallades för "Patsy") växte upp på var Chestnut Grove i New Kent County i delstaten Virginia. Hon var äldst av sina syskon och som flicka fick hon lära sig vad som ansågs viktigt på den tiden: matlagning, handarbete och gott uppförande. Bara 19 år gammal gifte hon sig med en över tjugo år äldre man, Daniel Parke Custis, även han var mycket förmögen. Fyra barn föddes i äktenskapet, som bara kom att vara i sju år. Custis dog hastigt och plågsamt av en mycket svårartad halsinfektion (man tror att det kan ha varit difteri eller scharlakansfeber). Martha var nu änka med två små barn (Martha hade redan mist två barn) och hon hade ärvt sin makes hela förmögenhet.

In på scenen träder nästa man- "Colonel Washington" och det blev bröllop år 1759 i januari. George Washington gjorde ett gott parti men han var knappast barskrapad själv- även han kom från en plantageägarfamilj och nu flyttade han och "Patsy" till egendomen Mount Vernon.Mount Vernon

Det började bli oroliga tider och George var politiskt engagerad- han fick resa mycket och Martha följde med. Idyllen på Mount Vernon tog snabbt slut och så började det amerikanska frihetskriget. Ett krig som skulle tära svårt på både Georges och Marthas krafter. Långa och obekväma resor med häst och vagn- kyla och is- sjukdomar och så ständig oro. En svår smittkoppsepidemi härjade i slutet av 1770-talet och det enda botemedlet var att se till att vaccinera sig- och då använde man sig av "de äkta kopporna" -  det var absolut inte riskfritt. Martha lät sig ympas och hon hade tur- dessutom slapp hon koppor i ansiktet. År 1781 miste Martha sin son Jack- ett hårt slag. Nu var alla hennes barn borta. Till tröst adopterade hon och George två barnbarn. (I äktenskapet med George Washington föddes inga barn).

År 1789 blev George Washington vald till Förenta staternas första president och till tillfällig huvudstad utsåg man New York. I april det året gick flyttlasset dit. Martha var inte alls glad- nu var det slut på "friden" i Mount Vernon- som "first lady" blev hon nu tvungen att ställa till med bjudningar och mottagningar. Minst två "social gatherings" i veckan- en mottagning och en middag- dessutom förväntades hon organisera speciella torsdagsmiddagar med otaliga gäster.

Marthas "tortyr" fortsatte för George Washington blev omvald och fick "sitta som president" för ännu en period. Philadelphia blev nästa temporära huvudstad och det var inget behagligt val för staden var mycket ohälsosam med gott om Aedes egypti-myggor som spred gula febern. Det behövs tre faktorer för att starta ett utbrott av denna dödliga sjukdom: "Philadelphia provided them all- the arrival of infected human beings, breeding grounds for clouds of mosquitoes and thousands of people without immunity living crowded together."

Martha Washington satte en mall för hur man ska vara som presidentfru och jag tror att hon gjorde ett gott arbete trots att hon egentligen ville vara någon helt annan stans. Hon var en duglig och lojal hustru - en god vän och en god mor. Patricia Bradys biografi ger egentligen inte så väldigt mycket upplysningar om Martha som person men mera kunskap om den tid hon levde i- vilket i och för sig är mycket intressant att läsa om.

En liten lista över de böcker Martha Washington hade i sitt bibliotek finns dock medtagen:

En del religiös litteratur och så en serie med utvald prosa och poesi som kallades för "The Beauties of...." i samlingen fanns "The Beauties of Milton, Thomson and Young", The Beauties of Nature och så Mercy Warren's "Poems, Dramatic and Mischellaneous". Vidare fanns Oliver Goldsmiths "Vicar of Wakefield, Regina Roche's "Children  of the Abbey (en thriller), Samuel Johnsons "The Prince of Abyssinia" och Elizabeth Inchbald's "A Simple Story".


Inga kommentarer: