tisdag 20 maj 2014

Vackra klänningar och klänningar med historia


The Smithsonian National Museum of American History i Washington D.C. är en mycket stor institution och man får välja vad man vill se på en dag där- allt kommer man garanterat inte att mäkta med.

Jag skulle själv gärna vilja ta mig en titt på alla de vackra klänningarna (och andra föremål) som tillhört "America's First Ladies" genom åren och århundradena.

På fotot ovan (som är lånat) en av de verkliga rariteterna- Martha Washingtons utsökt vackra sidenklänning från 1700-talets senare år. Tyget är handmålat med blommor och fjärilar.

I boken (eller häftet) "The Smithsonian First Ladies Collection av Lisa Kathleen Graddy och Amy Pastan kan man bläddra sig igenom samtliga "First Ladies" och se otaliga vackra klänningar och föremål.


Här har vi hamnat i modernare tid- Nancy Reagans röda klänning måste man ha lagt märke till den gång det begav sig. (Fotot är lånat).

Mary Todd Lincoln var förtjust i kläder och accessoirer och hon lär ha haft ett klädkonto som var mycket stort. I häftet kan man se en otroligt välsydd lila sammetsensemble som man tror är gjord av Elizabeth Keckley. Här en länk till en bild (Smithsonian National Museum) av denna fantastiska skapelse.

Mamie Eisenhowers skära glitterklänning är  kanske inte något som faller mig i smaken men den ger säkert en god bild av ägarinnan. Eleanor Roosevelt tyckte om det enkla och sobra, kan man konstatera (inte helt förvånande)- en ljusgrön sidenklänning får representera hennes smak.

I häftets förord berättar Lisa Kathleen Graddy om historien kring just den här avdelningen på muséet. (Det var inte alla ättlingar som var intresserade av att bidra till utställningen-en av president John Adams efterkommande sa att "his ancestors were not in the habit of keeping their old clothes". Tack och lov fanns det andra möjligheter att få tag på dessa gamla rariteter.


2 kommentarer:

Jenny B sa...

Vilka vackra klänningar! Det ger en speciell känsla att se dem och tänka sig människan som valt ut dem och burit dem, särskilt om man läst in sig på kvinnan i fråga, kan jag tänka mig.

Det senaste året har jag till min lycka hamnat bland människor som syr upp historiska kläder, och har numera två empireklänningar, en peliss och matchande bahytt! Det var roligt att göra research och sedan få kläderna uppsydda av någon som gör det bättre än jag. Sedan upptäckte jag att många intresserade sig för ännu mer komplicerade klädslar än empire, så jag hoppas att kunna gå vidare i ännu mer avancerade klänningar! Det är väldigt roligt att ha tillfälle att klä sig i annat än bara moderna kläder!

Ingrid sa...

Jenny B: Det finns många fler vackra klännigar att se på The Smithsonian Museums hemsida- och jag tycker att häftet ger en hyfsad sammanfattning. Så spännande med de historiska kläderna i nyproduktion! Så mycket hantverksskicklighet och så mycket arbete ligger bakom.