tisdag 27 maj 2014

"Solitärer, enslingar och särlingar


och fan vet allt." Citatet kommer från Fredrik Sjöbergs bok om de två konstnärerna Olof Ågren (1874-1962) och Lotte Laserstein (1898-1993). De båda träffades förmodligen aldrig men historien om deras liv har en hel del beröringspunkter.

Fredrik Sjöberg kryssar mellan de två och målar själv upp en mycket färggrann och anslående tavla av två mycket intressanta konstnärskap. Han skriver ledigt, skarpt och med humor- jag läser att den här boken består av något som kallas för "mini-essäer" och det är ett passande namn. Dessutom är konstnärerna representerade (rikligt) med sina bästa alster. Jag tycker om båda två men fastnar ändå mest för Lotte Lasersteins vemodiga tavlor från den tid då det ännu fanns hopp för Tyskland (1920-talet)- sedan svartnade det allt mer och Lotte tvingades i landsflykt (till Sverige). Modern Meta mördades i Ravensbrück år 1943.

En konstnärs liv är sällan en dans på rosor och ofta kommer berömmelsen sent i livet (eller efter livets slut). Lika ofta tvingas konstnären dessutom måla sådant han/hon inte alls vill eller har lust till- som beställningsporträtt till exempel.

En kortfattad berättelse om Lasersteins konstnärskap (på engelska) finns här.

Ge upp i dag- i morgon kan det vara för sent av Fredrik Sjöberg har getts ut på Bonniers förlag- 2013.2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jo, försörja sig måste man ju, och kvinnor hinner sällan...Astrid Taube, Karin Larsson, Jenny Nyström

Ingrid sa...

Hannele: Bra exempel.