lördag 13 oktober 2012

Förändringens vind


Jag citerar slutklämmen i Ann Steiners doktorsavhandling "I litteraturens mittfåra- Månadens bok och svensk bokmarknad under 1970-talet".

"I 1973 års annonser för Månadens bok sade man att de främsta skälen till att gå med i bokklubben var bekvämlighet, pris, urval och den höga litterära kvaliteten. Ungefär samma ord används i 2000-talets utskick, med den markanta skillnaden att man inte längre talar om kvalitet."

--- "Månadens bok var under den perioden romanernas bokklubb och det utlovades i annonsen att titlarna skulle hålla hög litterär klass. I reklamutskicket 2005 talas det bara om bra pris, bekvämlighet och att kunna välja i lugn och ro. De potentiella medlemmarna lockas av titlar som Liza Marklunds "Den röda vargen", Phillip McGraws "Livsstrategier" och Agneta Nyholm Winqvists "Feng Shui för svenska hem."

Så långt dagens "Månadens bok".

Så till 70-talet- vad var det för böcker som 'premierades' av bokklubben? Jag börjar med år 1974 och följer den lista som finns längst bak i doktorsavhandlingen- (jag gör ett eget urval).

Han Suyin: Morgonens flod (Han Suyin skriver mestadels om Kina )

Ismaïl Kadaré: Den döda arméns general ( Kadaré torde vara högaktuell ännu idag )

Magda Szabó: Se men inte röra (Szabó är annars mycket känd för "The Door" en verklig pärla bland romaner).

Bamber Gascoigne: Kina, Kejsare, dynastier och konstskatter. (En verkligt fin bok om kinesisk kultur och konst. Bamber Gascoigne ledde under många år frågesportprogrammet "University Challenge" på engelsk TV.)

Zaharia Stancu: Så länge elden brinner. (Stancu var en rumänsk författare).

Iris Murdoch: Den svarte prinsen

Leif Panduro: Den obetänksamme älskaren

Sven Delblanc: Vinteride

Sylvia Plath: Glaskupan

Claus Rifbjerg: Dilettanterna

 Det urvalet tycker jag inte att man kan klaga på. Över huvud taget tycker jag att 1974 års titlar visar upp både bredd och kvalitet.

2 kommentarer:

violen sa...

Ah, Den döda arméns general är ju en av mina favoritböcker...om det undgått någon...:-)

Ingrid sa...

Violen: Det finns väldigt många fina titlar i bokklubbens urval- och även om jag har "sållat" så tycker jag att man kan tala om ett bra urval- det finns både "lätt och tungt" i en lagom blandning. Kadaré är inte riktigt "my cup of tea"- men att han är en "stor" författare går inte att förneka.