söndag 1 november 2009

The Poisonwood Bible av Barbara Kingsolver


Den här boken är en så kallad "bestseller" och har varit med i Oprahs bokklubb. Jag har haft den i läshögen ett tag- det har över 600 sidor... Förra veckan läste jag en mycket fin recension hos Nille och det avgjorde saken- "Giftträdsbibeln" som boken heter i svensk översättning plockades fram och nu har jag läst och läst- den var så gott som omöjlig att släppa- så fångade den mitt intresse.
-
Vi får följa en amerikansk missionärsfamilj under 30 år- med fokus på åren runt 1959 till 1961. Platsen är dåvarande Belgiska Kongo och familjen Price hamnar här mitt under ett mycket viktigt och turbulent historiskt skede- "Kongokrisen". Kingsolver låter främst barnen i familjen föra talan- Rachel 16 år, Adah och Leah 15 år (tvillingar) och så lilla Ruth May -fem år gammal. Den tyranniske och religiöst fanatiske fadern Nathan ses genom flickornas ögon. (Det är inget sympatiskt porträtt).
Ingenting går som familjen Price hade tänkt sig (om de nu tänkt så mycket alls)- Afrika är inte USA och värderingar ställs på sin spets. Alla i familjen kommer att få sina liv totalt förändrade av Afrika- och tre av barnen kommer inte att återvända hem till USA.
-
Jag har aldrig varit i Afrika (förutom en vecka i Marocko)- men jag kommer vagt ihåg Kongo-krisen - jag var bara tio år gammal men minns de nyheter som sändes på TV om Patrice Lumumba, Moïse Tsombe,Kasavubu och även den som till sist tog hem spelet (med hjälp av USA ) Mobuto. Kingsolvers bok är mycket informativ om det historiska skedet - vilket gör handlingen än mera intressant att följa. Dessutom skriver hon med humor även om det egentligen inte finns särskilt mycket att skratta åt... vare sig familjens vedermödor eller de hemska förhållanden som råder i Kongo.
-
Det här är en bok som väcker många tankar- och för mig en vilja att läsa mera om Kongo och dess historia. Jag vill framhålla att även om man inte har intresse för Afrika så är boken ändå otroligt läsvärd- för människoporträtten och de träffande iakttagelserna.
-
Här några ord om familjens (ärvda) papegoja (den heter Methuselah och svär som en borstbindare)- "But on the case of the cursing parrot the first long rainy day, Methuselah could not be made to copy the Bible. Curiously exempt from the Reverend's rules was Methuselah, in the same way Our Father was finding the Congolese people beyond his power. Methuselah was a sly little representative of Africa itself, living openly in our household. One might argue, that he was here first."

2 kommentarer:

snowflake sa...

Minns hur lillflickan kletade fast alla sina malariatabletter på väggen bakom sängen...
Bra bok, mycket bra bok.

Ingrid sa...

Javisst- malariatabletterna... verkligen en jättebra bok!