måndag 30 november 2009

Profeten från Östermarie


Foto: Jan Wiriden
En profet var han- författaren och poeten Bengt Anderberg. Bengt Anderberg gick ur tiden för lite över ett år sedan - och för mig känns det som om han håller på att glömmas bort- redan. I Östermarie på Bornholm hade han sitt hem under många år och på Bornholm dog han också.(Östermarie har en speciell plats även i mitt hjärta- min oldemor kom just därifrån. )
-
Jag minns Bengt Anderberg som en författare med oerhörd integritet- och med de djupaste kunskaper - om allt.... På 60-talet var har speciellt stridbar.
-
I mina bokhyllor finns två böcker av honom (de borde inta hedersplatser!)- "Under molnen" utgiven av Bonniers förlag år 1991 och diktsamlingen "Fåglar" också utgiven på Bonniers förlag- år 1946.
-
"Under molnen" är en samling texter som berör en mångfald olika ämnen. I "En glömd revolutionär" skriver Anderberg om Flora Tristan- (mormor till målaren Gauguin) och "en av de tidigaste socialisterna och feministerna". Även en svensk parafras över en gammal fransk soldatvisa finns med- jag citerar sista versen (men jag lovar att de övriga fem också är synnerligen väl "parafraserade"...)
-
" Till sist skiter jag i filosofi och livsvishet,
sånt lämnar jag till spåmän som tar betalt,
det enda jag vet
är att dom fattiga får betala allt".
-
från "Fåglar" hämtar jag det här... så vackert....
-
Djupt i de våta träden
regnfåglarna sorgset drömmer
de har så blåa ögon.
-
Och kanske de drömmer om
ett land långt bortanför väster
med moln helt veka och ljusa.
-
Här i sin bur av regn
kanske de drömmer om evig sol
och vingarna styvnar av längtan.
-
Regnfåglarna rör sig inte
från trädens susande blad
dropparna faller och faller.

6 kommentarer:

Petter sa...

Under molnen är en trevlig bok. Den tidigare "En förtrollad värld" i samma stuk och med liknande omslag är också bra. Mycket om bibeln och sånt.

Ebba sa...

Ja den gillar jag också.

Ingrid sa...

Ja, Under molnen är verkligen en mycket trevlig bok- och "En förtrollad värld" får jag nog ta och anskaffa också.

snowflake sa...

Jag har inte läst honom, men minns att en dåvarande kollega gjorde radioprogram med honom titt som tätt. Som var mycket uppskattade.
Konstigt att han bodde i Malmö, för Per som gjorde programmen jobbade ju i Umeå. Det var P1 men i alla fall, lång resväg. Kanske hade de en speciell relation, gillade varandra. Varför frågade jag inte sånt medan jag hade chansen?

Ingrid sa...

Snowflake: det låter så spännande med de där radioprogammen- kanske finns de bevarade?

Unknown sa...

Såg i gammalt inlägg att Bengt Anderberg redan börjar bli glömd. Vi är några som vill ändra på detta och har bildat Bengt Anderbergsällskapet. Vår hemsida är:
www.bengtanderbergsallskapet.se

/Uno R