lördag 28 november 2009

Änglarna i TrelleborgNu kommer jag att gå "utomämnes". Den här bloggen handlar normalt om böcker- och det är så jag vill att det ska vara- men- jag har något på hjärtat som känns viktigare än all världens litteratur idag.
-
I Trelleborg finns det nämligen änglar- man hittar dem på avdelning 10- den som också kallas den palliativa- på lasarettet.
-
Änglarna är inte många till antalet- men de gör sitt arbete med kärlek, omsorg och stor kunskap. De hjälper både sjuka och anhöriga- de ställer upp 24 timmar om dygnet- de tröstar, de stöttar- de leder med varsamma och mjuka händer. Själv hade jag aldrig klarat mig utan mina änglar.
-
Den 10 oktober firades världshospicedagen- se artikel här - det kom inte som någon nyhet kanske att det saknas pengar i verksamheten. Det finns cirka sju vårdplatser- och det är givetvis kö till dessa. Jag känner att mera fokus måste sättas på vården i livets slutskede- dö ska vi alla. Det är inget att "gå omvägar" inför. Vi måste i stället bekanta oss med döden - tyvärr har dagens samhälle kommit bort från just slutet- att vi inte kommer att leva i evighet.
-
Jag håller inte koll på vem som läser min blogg (mer än till antalet)- men jag hoppas att några av er ska hörsamma mitt "upprop" och hjälpa till att sprida budskapet om hur viktig den palliativa vården är- och hur mycket mera den borde prioriteras- det vill säga få de medel som behövs- för att ge den vård som lika mycket behövs- både till sjuka och anhöriga.
-
Som ett litet PS- man får även ta hundar med sig till den palliativa avdelningen- och man kan också få besök, om man vill av sjukhushunden Wilma. (Min hund är för stor och yster för att lämpa sig som vårdhund... (även om han är jättesnäll).

4 kommentarer:

Søren sa...

Godt indlæg!

Bodil Z sa...

Fint - särskilt det där med vårdhunden. Jag har själv en mycket fin hund som nog skulle kunna ge mycket glädje på en sådan plats, men det är så få ställen som släpper in hundar.

Ingrid sa...

Jag tackar för de vänliga orden- Sören och Bodil. Det är mycket synd att hundar inte får större plats inom vården- de har en så läkande inverkan bara genom sin närvaro.

Anna sa...

Kul att du nämner sjukhushunden Wilma, hon gör verkligen nytta på den palliativa avdelningen.

Hälsningar
Wilmas matte Anna