torsdag 8 oktober 2009

Main Street av Sinclair Lewis


Nu har jag avslutat ett av mina läsprojekt för oktober månad- "Main Street" av nobelpristagaren Sinclair Lewis. Priset fick han i konkurrens med Theodore Dreiser, Sherwood Anderson och Upton Sinclair.
-
"Main Street" kom ut år 1920 och blev en "skandalsuccé". Lewis slog här hål på myten om det behagliga och lyckliga livet i den amerikanska småstaden. Det vilar lite av Mark Twain över Lewis- syrlig humor och bitskhet finns det gott om .
-
Huvudpersonen är en kvinna- Carol Milford. Carol kommer från St Paul och har en hyfsat god utbildning- hon är beläst och kvicktänkt- kulturellt intresserad. Hon möter provinsialläkaren Will Kennicott- och faller till föga för hans uppvaktning - de gifter sig och så flyttar Carol till den lilla staden "Gopher Prairie" i Minnesota. Carol har många idéer och tankar- hon vill förändra och aktivera den sömniga och tråkiga småstaden. Det har hon inte mycket för- hon går på den ena minan efter den andra och måste till slut ge upp.
-
Man kan säga att Carol inte bara har gift sig med Kennicott- hon har också ingått äktenskap med hela "Gopher Prairie".
-
Jag njöt storligen av läsningen av "Main Street". Lewis lyckas mycket väl med sitt kvinnoporträtt- Carol framstår som en mycket levande och intressant ung dam. Det är helt uppenbart var Lewis har sina sympatier och jag har läst att han kallades för den förste manlige feministen i USA. "Main Street" har fortfarande aktualitet och alla som bor inom småstadens sfär kan säkert känna igen en hel del företeelser (det gör i alla fall jag - precis som Carol är jag från början storstadsmänniskan som nu måste anpassa mig till den lilla ortens vanor och ovanor).
-
Jag tänkte på Nora i "Ett dockhem" och faktiskt även på Emma Bovary (fast Emma var överromantisk och saknade Carols styrka) när jag läste om Carols vedermödor.
-
Det finns många stycken i boken som är värda att citeras men jag måste begränsa mig och väljer ett som finns alldeles i slutet. Carol håller fram den lilla dottern och pekar på hennes fjuniga huvud och säger (till maken): "Do you see that object on the pillow? Do you know what it is? It's a bomb to blow up smugness. If you Tories were wise, you wouldn't arrest anarchists; you'd arrest all these children while they're asleep in their cribs. Think what that baby will see and meddle with before she dies in the year 2000! She may see an industrial union of the whole world, she may see aeroplanes going to Mars!"
-
Jag rekommenderar varmt "Main Street" för inspirerande och intressant läsning!

3 kommentarer:

Lustigkulle sa...

Tack för den artikeln!
Tänk - jag har faktiskt läst Main Street någon gång för länge sen. Och den gjorde förmodligen intryck eftersom jag kommer ihåg detta faktum. Men kommer inte ihåg något mer om boken. Nog är det irriterande med allt detta som man tappar hela tiden! - Jag får bväl läsa om den vid tillfälle.

Søren sa...

Interessant anmeldelse. Det er et forfatterskab jeg slet ikke kender. Den skal jeg læse!

Ingrid sa...

Lustigkulle: Jag känner igen allt du säger. Jag glömmer själv bort så mycket av det jag läst... det blir en hel del omläsningar för mig...

Sören: Jag hoppas att du ska tycka om Sinclair Lewis böcker.