tisdag 27 oktober 2009

Tematrio- krig och förtryck

Det är ett angeläget ämne- och tyvärr skapas hela tiden nya förutsättningar för att skriva om krig och förtryck. Lyrans tema-trio denna vecka kommer att ge många svar- det är jag övertygad om.
Här kommer så mitt bidrag.
1. Jag går tillbaks i tiden- och mitt första förslag blir en bok som ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom jag har anfäder som "var med" och kämpade mot just detta förtryck. Om Bornholms befrielse (från det svenska oket) kan man läsa i Kelvin Lindemanns "Den frihet väl kan bära". År 1658 tilldelades Sverige ett stort krigsbyte vid freden i Roskilde- och i bytet ingick bland annat Bornholm. Bornholmarna var inte trakterade av sina nya herrar. Budkavle gick och två män gick i täten för en revolt mot övermakten (Poul Anker och Jens Kofoed). I december 1658 sköts den svenske guvernören Printzensköld ihjäl- och Bornholm blev ganska snart därefter åter fritt.
-
Jens Kofeod han svarede hannem med Aere:
Ey lange skal du vor Lands Herre vaere!
Nu haver du drucket den klare Viin,
Nu skal jeg laere dig siunge anden Latin! (ur Printzenschiold-Visen).
-
2. Jag måste givetvis ha med en klassiker- en bok som fått mig att gråta många tårar- nämligen "Onkel Toms Stuga" av Harriet Beecher-Stowe- boken kom ut redan 1852.
-
3. Poesi som kamp mot överheten är inte ovanligt. Som nummer tre vill jag ta med en dikt av William Butler Yeats- Easter 1916. Påskupproret hade inte stort folkligt stöd från början- men mycket på grund av engelsmännens usla sätt att hantera "efterspelet" vände opinionen- engelsmännen avrättade nämligen anstiftarna i flera omgångar- under en kort tidrymd (början av maj 1916). James Connolly som hade blivit svårt sårad bars ut på en bår, spändes sedan fast i en stol- och arkebuserades.
-
"I write it out in verse-
MacDonagh and MacBride
And Connolly and Pearse
Now and in time to be,
Wherever green is worn,
Are changed, changed utterly:
A terrible beauty is born."

1 kommentar:

Lyrans Noblesser sa...

Onkel Toms stuga måste ha varit den första i denna genre jag läste, så sorglig den var.