söndag 25 oktober 2009

Vera Brittain


Jag brukar inte se så ofta på TV- tiden räcker inte riktigt till och dessutom tycker jag inte att det visas mycket av värde. Mitt liv känns för kort för denna aktivitet (eller snarare skulle jag väl säga passivitet). Igår blev jag dock angenämt överraskad- History Channel (jodå, maken vill gärna se på BBC och CNN så vi har en hel del extra kanaler ) ägnade en hel timma åt Vera Brittain.
För bara några veckor sedan hade jag inte haft en aninig om vem hon var- men nu är det så att jag har köpt boken på bilden till vänster. Den ligger i min tämligen stora hög av olästa böcker för tillfället. Efter programmet igår kväll flyttas den upp många snäpp.
Vera Brittain var bara 20 år gammal när första världskriget bröt ut- hennes liv kom att förändras totalt på fyra år. Hennes självbiografi "Testament of Youth" handlar mycket om krigsåren. Det är en sorglig berättelse, gripande och passionerad. Jag kommer att läsa boken med stor andakt.
"Testament of Youth" är utgiven av Virago Press.
-
Från förordet tar jag dessa rader av poeten Wilfred Owen-
-
Shall they return to beatings of great bells
In wild train-loads?
A few, a few, too few for drums and yells. (dikten heter "The Send-Off).

2 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Låter väldigt intressant! Jag har aldrig hört talas om henne heller, men jag har en viss svaghet för sådana böcker (om världskrig och sånt). Jag skriver upp!

Ingrid sa...

Det var ett väldigt intressant program- jag har precis samma svaghet som du när det gäller den här typen av böcker.