onsdag 14 oktober 2009

Om nobelpristagare


Jag har funderat kring listan som jag kopierade från Snowflakes i går - (och som jag sedan la upp på min blogg.) Jag har läst ganska många nobelpristagare - men... det är inte helt min egen förtjänst. Jag har studerat tre främmande språk och med varje "valt språk" följer digra litteraturlistor - då slinker det givetvis med en hel del pristagare....

-

De senaste årens pristagare har jag förstås försökt att läsa något av på eget bevåg- ibland har läsningen gått trögt- allt kan man inte tycka om eller bli inspirerad av. Lyran föreslog att jag skulle skriva något varje vecka om en pristagare- det ska jag gärna försöka att göra.

-

Jag vill börja med nedslag bland de första tio årens pristagare- av dessa är min absoluta favorit Rudyard Kipling- men- Snowflakes har skrivit så mycket och så uttömmande om honom redan att jag vandrar vidare (jag måste kommentera att historien om den modiga mungon Rikki-Tikki-Tavi väcker mycket fina minnen hos mig också....den har jag fått läst upp för mig många gånger som barn). Innan jag lämnar tanken på Kipling måste jag lägga till en länk- till hans kusliga och gripande dikt "Danny Deever".
-
Mitt val kommer därför att bli Rabindranath Tagore- om honom vill jag skriva i ett speciellt blogginlägg.
-
Bilden ovan föreställer en mungo.

2 kommentarer:

snowflake sa...

Men Ingrid,
Rudyard räcker till oss båda två och fler därtill! Det är ju roligt att läsa olika vinklar.

Ingrid sa...

Ja, men jag tyckte att ditt inlägg var så otroligt bra och uttömmande. Jag skriver däremot gärna ner citat och dikter av Kipling så småningom.