torsdag 16 juli 2020

Att se Neapel ( och sedan skriva)

Napolitansk fiskarflicka. Porträtt målat av Johann Heinrich Wilhelm Tischbein. Tavlan finns på Thorvaldsens museum i Köpenhamn.

I sommarnumret av Lire ägnas ett par sidor åt Neapel och de författare ( och konstnärer) som låtit sig inspireras av staden. Givetvis finns Elena Ferrante med i artikeln men också Stendhal, Lamartine och Goethe. Från mera modern tid: Susan Sontags ” Vulkanälskaren” ( som handlar om Emma Hamilton, hennes make William och så Horatio Nelson- ett triangeldrama i Vesuvius skugga. Erri de Luca intervjuas i samband med den franska översättningen av hans senaste bok ” Impossible”, en bok som jag hoppas kommer i svensk översättning så småningom.


Dominique Fernandez är en fransk författare och under många år var han bosatt i Neapel. ” Porporino” ( från 1973) handlar om en kastratsångare i 1700-talets Neapel och i berättelsen dyker många kända samtida upp som Mozart, Farinelli och Casanova. Tyvärr ser det inte ut som om boken har översatts till svenska men av samme författare finns ” I ängelns hand” (1986).

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

Neapel har blivit mer bekant med Ferrante:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2017/03/bredvidlasning-till-ferrante.html