söndag 12 juli 2020

I gränslandet

Husum- som det var en gång för länge sedan.

Guidad av Bertil Svensson reser jag till Husum som ligger i det västliga Sydslesvig och som sedan stormfloden 1362 har en direkt förbindelse med havet. Den enes bröd osv... för just den stormfloden ( det har varit många genom tidernas lopp) var speciellt förödande med ön Strand och staden Rungholt i fokus. Rungholt försvann ner i havet och tusentals människor fick sätta livet till i det som kom att kallas ”De grote Mandränke”.
Idag är Husum en idyllisk stad som drar många besökare. En del av dem kanske tittar in i Theodor Storms födelsehus och/eller Theodor-Storm-Centrum (ett museum tillägnat stadens store son). När Husum kom under danskt styre (1850) blev Storm mycket upprörd och drog iväg till Berlin. Efter kriget 1864 återvände han men nu var det Preussen som väckte hans stora ilska. I ” Verdens Litteraturhistorie” ( Politikens förlag) blir Storm ganska hårdhänt hanterad och han har nog aldrig varit särskilt älskad i Danmark. Ett citat:” De eneste emner, som intresserer ham, er en forretnings fallit, striden mellem far og søn, kampene mellem to fjendtlige brødre, aegteskabelige problemer og  børneopdragelse.”

En hel del av Storms verk finns i svensk översättning - populärast är kanske ” Spökryttaren” som är en verkligt sorglig berättelse om vidskepelse, kamp och ond, bråd död. ( Boken har filmatiserats ett par gånger). Mycket känd är också Storms dikt om hemstaden, Husum. Här på originalspråket.


Inga kommentarer: