onsdag 1 juli 2020

Tusen år av rysk litteratur


Nathan Altmans kända porträtt av Anna Akhmatova (1914) pryder Per-Arne Bodins ” Rysk litteratur i tusen år”. Boken är en rysk litteraturhistoria i svensk tappning och jag kastar mig över den med stort intresse. Någon sträckläsning blir det naturligtvis inte fråga om utan här ska varje kapitel, varje sida avnjutas långsamt och med penna och papper nära till hands. De stora, kända författarskapen finns alla med men så är det de andra- de som inte har nått ut ( ännu) och en del av dessa mera okända får också plats. Det känns bra att få inleda juli månad på den ryska parnassen och att hämta inspiration till vidare läsning och nya strövtåg i det gåtfulla landet i öster.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Vilken skatt till bok! Den borde jag också skaffa mig. Jag hade den stora glädjen att ha Per-Arne Bodin som lärare i rysk litteratur när jag pluggade vid Stockholms universitet. Varje lektion var ett nöje. Jag hoppas att boken ger dig fina läsupplevelser och att den lockar vidare till författarnas verk! Ja, det är nästan litet stressande att tänka på hur mycket mer man kommer att vilja läsa efter en sådan här fin sammanställning... men det är det värt! Litteraturen ger oss mer liv!

Ingrid sa...

Jenny: Jag avundas dig som lärt ryska och av en så kunnig lärare. Jag är dock mycket glad för den här boken och tänker verkligen grotta ner mig. Du har så rätt - litteraturen skänker mer liv och förgyller tillvaron. Speciellt som det ser ut just nu.