torsdag 2 juli 2020

Bruden från Gent

Kristian II och hans drottning Elisabeth ( altartavla, Helsingør).

Om det är någon dansk kung som blivit omskriven och omdebatterad i mycket stor mängd, så bör det väl vara Kristian II. I Sverige har han fått ett extra tillnamn men nu läser jag hellre om honom på danska.
Förra året lyckades jag baxa hem en omfattande biografi om kungen, skriven av Lars Bisgaard och Johannes V. Jensens roman ” Kongens fald” fick också följa med i bagaget. Båda böckerna tål mer än en omläsning. Den här sommaren lär det inte bli några Danmarksresor men det går ju att köpa böcker ändå även om den digitala handeln inte är särskilt spännande. Böcker ska man handla med mer än ett av sinnena.
För att sväva lite grann ut i det blå och för att komplettera bilden av en orolig tid skaffade jag Dorrit Willumsens roman om prinsessan från Gent- Isabella- som blev Elisabeth och hustru till Kristian. Elisabeth var bara tretton år när hon skickades iväg till främmande land för att bli drottning. Kristian valde sin brud med omsorg och han gifte in sig i en mäktig familj. Elisabeth har gjort ett djupt avtryck i historien trots att hon bara blev 24 år gammal och det ska bli intressant att se hur hon mejslas ut av Dorrit Willumsen.


Inga kommentarer: