onsdag 5 februari 2020

”Stäng av teven och börja läsa”


Så skriver Svetlana Aleksijevitj om Sergej Lebedevs roman ” Vid glömskans rand” . Jag hittade boken via en omväg över en annan av Lebedevs skapelser- ”The Goose Fritz”- som nyligen kommit i engelsk översättning. ” Vid glömskans rand” fanns tack och lov på biblioteket och ”The Goose Fritz” tänker jag investera i. Lebedev är en så kallad dissidentförfattare och i ”Vid glömskans rand”handlar det om hur Stalins ande ännu svävar över det ryska samhället. På avlägsna platser talar också de avlidnas röster - fångläger och massgravar går aldrig att dölja helt även om de ” förpassats till glömskans rand”.  Och ja, teven är avstängd ( vilket den oftast är i det här huset) så läsningen kan börja.


Gåsen Fritz får ett våldsamt slut men boken i övrigt handlar om en ung mans sökande efter sina rötter. En färd som tar honom runt många kyrkogårdar och arkiv i hela Europa på jakt efter en familjs historia. Jag kan bara hoppas på en svensk översättning.

2 kommentarer:

Gruvmor - Maria Olsdotter sa...

Det var intressant. Ska nog försöka läsa.

Vi har inte bara stängt, utan även slängt TV-apparaten för några år sedan. Kan rekommenderas.

För övrigt så hittade jag din blogg när jag ögnade sporadiskt genom gamla dagböcker från slutet av 1980-talet. Då hittade jag en dikt av Ragnar Bengtsson - "Vi hade några ögonblick" som jag skrivit in vid en svår situation. Googlade lite, hittade bla din blogg och flera sidor på runeberg.org där han nämnts.

Tyvärr dog han redan på 1960-talet, bara som 50+.

Ingrid sa...

Gruvmor: Att slänga TV:n blir nästa steg. Det kommer med största sannolikhet. Ragnar Bengtssons dikt är mycket vacker - och gripande. Tyvärr går det alldeles för lätt att bli en så kallad bortglömd författare.