söndag 9 februari 2020

Gåtfullhet

En gåtfull plats: Ales stenar, Kåseberga

Gårdagen omhöljdes av gåtfullhet och började med ett så kallat författarmöte på ortens lilla bibliotek. Patrik Svensson berättade om sin bok som nu översätts till över trettio språk - Ålevangeliet. Om ålar vet man mycket men lika mycket återstår att utforska. En gåtfull fisk är den och den vill nog helst behålla sina hemligheter.

Efter den/det mycket välregisserade föredragningen/ samtalet var det dags att hämta min beställning ” Sveriges Medeltid” av Dick Harrison, en tämligen diger lunta med många och vackra illustrationer och jag insåg att det nog måste till ett mera permanent ägande av den här boken. Äldre tiders historia har gott om olösta gåtor och verket inleds med ett klassiskt mysterium - Ales stenar. ” en saga lagd i lönn vid brus av Östersjön” för att citera Anders Österling.

Bland hyllorna hittade jag nästa gåtfullhet ” Den första människan” av Albert Camus, hans ofullbordade självbiografi som efterlämnar många frågetecken. ” Alber Camus omkom i en bilolycka den 4 januari 1960. Han hade då med sig i sin portfölj manuskriptet till en roman, Le premier homme”.
Manuskriptet bestod av 144 sidor skrivna i en följd , ibland utan vare sig punkt eller komma, med en snabb handstil, svår att tyda, aldrig omarbetad.” Så långt översättarens ( C.G. Bjurström) ord. Det måste ha varit ett komplicerat arbete att tyda och vidarearbeta det efterlämnade konceptet. Jag kommer att läsa med andakt.


2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

blir nyfiken på denna

Ingrid sa...

Ålevangeliet är en mycket intressant bok. Gåtfull- som sagt.