fredag 31 augusti 2018

Breven till Provence


Slottet i Grignan hörde under många år till släkten Adhémar och idag vallfärdar turisterna hit men attraktionen är inte "Adhémarerna" utan en kvinna av rang och berömmelse: Madame de Sevigné. I januari 1669 gifte sig Madame de Sevignés enda dotter med slottets ägare ( en Adhémar) och avståndet mellan Paris och Grignan (som ligger i Provence) blev stort liksom saknaden efter dottern. En flitig brevväxling påbörjades och växte sig till enorma proportioner genom åren. Madame de Sevigné vistades under några perioder i Grignan och det var också där hon slutade sina dagar.

Slottet blev illa åtgånget under den franska revolutionen och återfick inte sin forna glans förrän i början av 1900-talet då Marie Fontaine plöjde ner hela sin förmögenhet i byggnaden. Idag är slottet en viktig attraktion för den lilla staden och under sommaren anordnas teaterföreställningar på slottets innergård. I år valdes "Blodsbröllop" av Garcia-Lorca. 

Jag har plockat fram en utgåva av Madame de Sevignés brev (utvalda sådana). Min utgåva är en gammal så kallad svart Penguin men jag rekommenderar en alldeles färsk svensk översättning (2018) från Atlantis förlag.




Inga kommentarer: