Huset på bilden ovan ligger i Kalundborg ( västra Själland) och här föddes Sigrid Undset år 1882. Hon återkom gärna till sin födelsestad under årens lopp och hon hyste alltid starka känslor för sina danska rötter (Sigrids mor var danska). Sigrid Undset blev Nobelpristagare år 1928 och listan över hennes verk är lång. Under kriget (1939-1945) gick hon i landsflykt till USA och det var här hon skrev en biografi om den jylländske författaren Steen Steensen Blicher.
Blicher (1782-1848) kom från trakterna av Randers och han tillhörde en ansedd släkt med både präster och "etatsråd" i ättelängderna. Tyvärr blev Blichers barndom mycket olycklig, modern drabbades av sinnessjukdom och i hemmet utspelades skrämmande scener. Tiderna i Danmark var hårda under det nya seklets första år - engelsmännen bombarderade Köpenhamn och landsatte en armé. Blicher deltog i kriget och kämpade på Köpenhamns vallar, for åter till Jylland och gifte sig med sin farbrors unga änka. Äktenskapet blev mycket olyckligt och Blicher (som arbetade som präst) tvingades skriva skisser och noveller för att få ihop pengar till familjen. ( Hustruns arv hade han förslösat). Det blev till slut en stor produktion och flera av Blichers noveller ingår numera i den mest ansedda danska klassiska litteraturen.
Jag har just nu på mitt läsbord ett urval av Blichers mästerverk. Det är ofta mycket tragiska berättelser. I novellen "Marie" får man följa nordsjöbornas hårda liv och det handlar om ett litet barn som räddas vid en skeppsförlisning. Ett särskilt sorgligt människoöde och Sigrid Undsets mor läste bara första delen av "Marie" högt för sin dotter - först som vuxen fick Sigrid tag på fortsättningen och hon kände det som om hjärtat skulle brista.
I min bok finns också "Prästen i Vejlby", en verkligt otäck och skrämmande mordgåta som förgrenar sig ut i både tid och rum. Hämnd, falska vittnen, sinnesförvirring och så svingas bödelns yxa. Historien om prästen är hämtad från verkligheten och det gör den inte mindre hemsk.
Steen Steensen Blicher är en odödlig författare- värd att lyftas fram och Sigrid Undsets Blicherbiografi vill jag gärna försöka få tag på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar