Mosaik med iskänsla av Niki de Saint - Phalle (kan beskådas i Giardino dei Tarocchi (Tarotträdgården) i Toscana. ) Fotot är lånat av Sailko.
Under vargtimmen medan novembervinden tjöt och ylade utanför väggar och tak läste jag ett kapitel i Peter Davidsons essaysamling "The Idea of North" från 2005. Det passar bra att läsa om det som gjort begreppet/väderstrecket norr så speciellt och lockande för många konstnärer och författare (för att inte tala om upptäcktsresande och äventyrare i största allmänhet.)
Jag valde kapitlet som har rubriken "Imaginations of North" och hittade en stor inspirationsskatt att ösa ur. Davidson börjar med att skriva om H CAndersens saga
Snödrottningen och så drar han paralleller till senare författare som Edith Sitwell, Emma Tennant, Tove Jansson och så givetvis C S Lewis och hans vita häxa i
The Chronicles of Narnia.
Is och snö och arktisk kyla var det som mötte de arma människor som förvisades till Sibirien under Stalins skräckvälde. Om detta har poeten David Morley skrivit i "Mandelstam Variations" och jag ryser när jag läser de rader som Davidson citerar i sin bok. Här ett fåtal av dem:
--I ran clutching the ice-mirror. Through forests,
Through rain. But all I know is: I would wake walking, in controlled
Free-fall, diamonds
In my fist.--
Islandskap av Francis Towne (1739-1816)
Davidson skriver också om den korta, intensiva nordiska sommaren och om ljuset som jagar bort mörkret under några få veckor. Norr är ett ämne med många infallsvinklar och med oändligheter- precis lika stora som ismassorna och mörkret- allt finns där att utforska för den som är intresserad. Peter Davidsons bok är en god början på den resan.
Vi skriver november och snart är det alla själars dag. Då kan det passa bra att citera några rader från A E Housman's "Last Poems".
In midnights of November,
When Dead Man's Fair is nigh,
And danger in the valley,
And anger in the sky,
Around the huddling homesteads
The lifeless timber roars,
And the dead call the dying
And finger at their doors.