tisdag 1 november 2016

Djur och natur


Bernd Heinrich är väl förtrogen med naturen i New England och han har skrivit flera böcker om det mesta som naturen kan erbjuda. Jag blev nyfiken på vad han har upptäckt under sommaren där i USA.s nordöstra hörn.

Jag bodde en gång i en liten sömnig förstad till Boston och i vår trädgård huserade en hel mängd olika djur och insekter- mest framträdande var förstås skunken som ibland höll till under trappan och tvättbjörnarna som hade det hur roligt som helst i garaget. I en närliggande damm kväkte trädgrodor och en av dem bosatte sig i swimmingpoolen där han lät både dag och natt (mest natt). Morgnarna fylldes av" the mourning dove's" sorgsna sång och den fick snart sällskap av både blue jays och cardinals och aldrig har jag sett mera färgskimrande trollsländor.

Jag ser fram emot att läsa om Bernd Heinrichs iakttagelser och i väntan på att boken ska anlända läser jag


David Goulsons "Galen i insekter" (en efterföljare till hans "Galen i humlor"). Jag kan inte påstå att jag är direkt galen i insekter och i motsats till Goulson tycker jag att de enbart ska se till att hålla sig utomhus. Att mosa "felplacerade" tvestjärtar, fästingar och spyflugor är inget jag drar mig för men utomhus känner jag att det är "deras värld". Om en del insekter är äckliga (i mitt tycke) så finns det ju faktiskt många av dem som är otroligt vackra och trevliga att ha kring sig. Humlor och bin till exempel och färggranna fjärilar.

En del insekter har också väldigt speciella namn till exempel dödsuret (som får ett helt eget kapitel i boken) och som också kallas för "envis trägnagare" - det om något är väl en god beskrivning på vad den gynnaren sysselsätter sig med.

Goulson berättar både kunnigt och trevligt om sina bevingade vänner så jag kommer att vara helt fördjupad i både äckligt och mindre äckligt i min lässoffa idag.

1 kommentar:

Kurt sa...

David Goulson skriver ju i en genre som tidigare var mycket vanlig i Sverige, med författare som Gunnar Brusewitz Ssven Rosendahl och Sven Barthel. Det borde finnas utrymme för moderna skildringar i samma genre i Sverige idag