onsdag 2 november 2016

Norr


Mosaik med iskänsla av Niki de Saint - Phalle (kan beskådas i Giardino dei Tarocchi (Tarotträdgården) i Toscana. ) Fotot är lånat av Sailko.

Under vargtimmen medan novembervinden tjöt och ylade utanför väggar och tak läste jag ett kapitel i Peter Davidsons essaysamling "The Idea of North" från 2005. Det passar bra att läsa om det som gjort  begreppet/väderstrecket norr så speciellt och lockande för många konstnärer och författare (för att inte tala om upptäcktsresande och äventyrare i största allmänhet.)


Jag valde kapitlet som har rubriken "Imaginations of North" och hittade en stor inspirationsskatt att ösa ur. Davidson börjar med att skriva om H CAndersens saga Snödrottningen och så drar han paralleller till senare författare som Edith Sitwell, Emma Tennant, Tove Jansson och så givetvis C S Lewis och hans vita häxa i The Chronicles of Narnia.

Is och snö och arktisk kyla var det som mötte de arma människor som förvisades till Sibirien under Stalins skräckvälde. Om detta har poeten David Morley skrivit i "Mandelstam Variations" och jag ryser när jag läser de rader som Davidson citerar i sin bok. Här ett fåtal av dem:

--I ran clutching the ice-mirror. Through forests,
Through rain. But all I know is: I would wake walking, in controlled
Free-fall, diamonds
In my fist.--


Islandskap av Francis Towne (1739-1816)

Davidson skriver också om den korta, intensiva nordiska sommaren och om ljuset som jagar bort mörkret under några få veckor. Norr är ett ämne med många infallsvinklar och med oändligheter- precis lika stora som ismassorna och mörkret- allt finns där att utforska för den som är intresserad. Peter Davidsons bok är en god början på den resan.

Vi skriver november och snart är det alla själars dag. Då kan det passa bra att citera några rader från A E Housman's "Last Poems".

In midnights of November,
When Dead Man's Fair is nigh,
And danger in the valley,
And anger in the sky,

Around the huddling homesteads
The lifeless timber roars,
And the dead call the dying
And finger at their doors.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...


Obegripligt hur de fixade kylan förr, men det var väl djurpäls.

(mera lyrik i höst, grattis Katarina Frostenson till Nordiska rådets litteraturpris!)

Anonym sa...

Det är nu väldigt intressant för mig också. Jag tror jag läsde om Davidson i din blogg förut. Och dikt av Housman är bra, och det kännde jag inte. Idag fick jag en present, det är inte från Norr, men från Portugal: Saramago, "Baltasar och Blimunda", det spelar på 1700-talet. Marianne Eyre översättade boken till svenska. Jag kan inte läsa portugisiska, så är det bra att "Blindheten" var tillgänglig på svenska (det är en underbart bok, men också en mardröm) och min present också.

Men - tillbaka till "The idea of North". Jag måste beställa boken snart - det är precis vad jag vill läsa över vintern. Och säkert är det också förtjusande för att läsa om den nordiska sommaren. Vänner cyclade i Sverige 2015, och de berättade att det har varit oerhört varmt, 2 veckor med varje dag över 30°.
2016 cyclade de igen, nu i Värmland, och det blev några 28°C-dagar, men också 17-19° och regn, regn och regn i Augusti. De gillade Värmland och den nordiska naturen i alla väder!