torsdag 17 november 2016

Ständigt aktuell

Det borde han i alla fall vara , William Somerset Maugham (1874-1965), och igår hittade jag en bok med några av hans noveller på biblioteket. Det är förlaget Atlantis som står bakom utgivningen (från 1991).

Maugham är tidlös och han har lämnat en stor produktion efter sig. Många av hans alster har dessutom filmatiserats.

Fotot är lånat

Under många år bodde William Somerset Maugham på den franska rivieran, i Villa Mauresque på Cap Ferrat och det var ett hus med historia. En gång ägdes det av kung Leopold av Belgien. Det började med att Leopold byggde sig ett slott och tre hus ( ett till var och en av sina älskarinnor). När monarken drabbades av hög ålder började han att känna viss oro för det som skulle komma efteråt  -han hade nämligen  mycket på sitt samvete. Det fick därför bli ett hus till och dit flyttade han sin biktfader. Så småningom kom just den villan i Somerset Maughams ägo.

Han var mycket noga med vem han bjöd in, den kände författaren. Hit kom bara (för att citera Gordon Hölmebakk) "de adliga, de mycket berömda, de rika och vackra unga män."

"Lotusätaren och andra noveller" ingår i serien Atlantis väljer ur världslitteraturen och innehållet nio av Maughams mest kända noveller. Själv fastnar jag direkt för "Herr Tvärsäker" som verkligen bjuder på en ovanlig överraskning i slutet. Mästerligt konstruerad!

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

en tid i min grönaste ungdom läste jag Maugham och Maupassant som besatt

Ingrid sa...

Jag minns att man fick se en hel del av Maughams noveller i filmatiserad version på Tv - för mycket länge sedan....