lördag 12 november 2016

En novellkonstens mästare


William Trevor är en irländsk författare och en del av hans böcker har blivit översatta till svenska. Tyvärr bara en bråkdel och det är verkligen mycket synd. Trevor har skrivit både romaner och noveller men frågan är om det inte är just i det mindre formatet som han excellerar.

Jag har precis läst hans novellsamling (från år 2000) "The Hill Bachelors". I ett dussin berättelser får vi möta mest ensamma människor, människor som på olika sätt kommit att hamna vid sidan av i den stora brusande världen. Här finns den äldre kvinnan som en gång blivit sol och vårad och som nu tar sin hämnd på männen (på sitt eget utstuderade vis), här finns också den kvarblivne protestantiske prästen - han som inte direkt fått skörda frukterna av den irländska frihetskampen. Porträttet av Grattan Fitzmaurice i novellen "Of the cloth" hör till de starkaste i den här samlingen.

En annan ensamhet är Liam Pat som far till London som så många andra unga irländare, ett London som verkligen inte ser med välvilja på irländare. Liam Pat blir indragen i IRA:s nätverk utan att alls förstå vad det är han håller på med. "The Mourning" är gastkramande.

Så berättar William Trevor om en ung man som tvingas göra en enorm uppoffring. Sist i raden av noveller finns den som gett namnet åt hela samlingen- "The Hill Bachelors". En sorgsen historia om  en döende landsbygd och med ett mycket fint personporträtt.

William Trevors författarskap tar jag till mitt hjärta.

7 kommentarer:

violen sa...

Blev tvärt intresserad av William Trevor. Den bok som fanns på mitt bibliotek var Färdvägar. Är det nåt för mig tro?

Ingrid sa...

Violen: Färdvägar är en kuslig berättelse. Jag tyckte mycket om den. Jag tycker absolut att du ska låna hem boken- mycket läsvärd ( men jag är ju ett stort fan av William Trevor).

Sara sa...

Låter intressant. Jag har missat honom helt men han verkar välvärd att kollas upp.

Hanneles bokparadis sa...

tog hem Andras världar (Other People's Worlds) från bibliotekets gratishylla i veckan.

Mrs Calloway sa...

förr i tiden läste jag ofta William Trevor och var mycket förtjust. nu blir jag sugen på novellsamlingen du skriver om

Ingrid sa...

Trevor har varit flitig med pennan och det finns mycket att botanisera bland. En mycket intressant författare .

Hanneles bokparadis sa...

(biblioteken städar ibland får man betala 1 kr)