onsdag 23 november 2016

En lovsång till det riktiga livet

Clew Bay i Couny Mayo. Bilden är lånad.

Jag har läst "Solar Bones" av den irländske författaren Mika McCormack. Mike McCormack kommer från det lilla samhället Louisburgh i County Mayo på den irländska västkusten och det är också i Louisburgh som handlingen i romanen tilldrar sig.

the bell
the bell as
hearing the bell as
hearing the bell as standing here---

Ja, att läsa den här berättelsen är som att läsa poesi och jag blir infångad i McCormacks värld från första stund. Hans sätt att skriva kan kanske beskrivas som "Joyceskt" men något mera jordnära.  Stilen är inre monolog frammanad av huvudpersonen, Marcus. Marcus är en man i 50-årsåldern, civilingenjör med hustru och två vuxna barn.

Marcus tankar och funderingar rör sig mellan nutid och dåtid och han stannar till vid de skeenden och händelser som påverkat honom starkast. Marcus talar med en tydlig stämma och det är inte alls svårt att följa med i handlingen.

Här ser vi fadern, lantbrukaren, som kunde laga och fixa allt- även vrenskande traktorer. Vi ser hustrun, Mairead, som han nästan höll på att förlora på grund av en otrohetsaffär i början av äktenskapet. Porträttet av Mairead är mycket kärleksfullt utmejslat. När hon drabbas av en svår kryptosporidios (en sjukdom som ger mycket svåra kräkningar och diarréer) vårdar Marcus henne ömt.  Kryptosporidios får man oftast genom förorenat dricksvatten och här kommer vi det moderna samhällets svagheter riktigt på kornet med journalister som tiger stilla  ända tills allt exploderar i stora folkliga uppror.

"Solar Bones" beskriver också ett samhälle i nedgång och fall- den keltiska tigern ryter inte längre, den gnyr ganska ömkligt. Marcus pressas mellan korrupta politiker och giriga byggherrar och han ser tillbaka på gamla tider med både längtan och vemod.

Jag tycker mycket om den här boken- visst är den bitvis mycket sorglig men Marcus och hans familj visar till syvende och sist vad som är viktigt här i livet.

--- like the Angelus bell
which still reverbs in my head now, a single note ringing on in the brightness of the day as if the whole world were suspended from it
mountains, rivers and lakes
past, present and future with
the whole moment so complete now---

Inga kommentarer: