I år kommer man att minnas Påskupproret med extra stor styrka. Det har gått 100 år sedan en grupp illa förberedda män försökte att ge Irland den frihet hon kämpat för under flera århundraden. Upproret misslyckades men i de skälvande efterdyningarna föddes likväl den så högt skattade självständigheten. De skyldiga ställdes till svars och den brittiska överheten visade en utstuderad grymhet när straffen utmättes. Femton upprorsmän avrättades í Kilmainhamfängelset mellan den tredje och den tolfte maj år 1916. Just det faktum att man utförde avrättningarna under en så lång period gjorde att människor som tidigare inte alls stött upproret nu ändrade sin uppfattning och de anti-brittiska stämningarna växte alltmer.
I write it out in a verse --
MacDonagh and MacBride
And Connolly and Pearse
Now and in time to be,
Wherever green is worn,
Are changed, changed utterly:
A terrible beauty is born.
(de sista raderna i Yeats dikt "Easter 1916")
Jag har läst William Trevors roman "
Fools of Fortune" från 1983 (svensk översättning av Birgit Edlund 1985 "Ödets narrar").
Handlingen tar sin början år 1918 och det stora kriget är slut. Många irländare har offrat livet i skyttegravarna och nu börjar livet återgå till det "vanliga". Läsaren tas med till Kilneagh i County Cork. Kilneagh är en stor egendom med produktion av spannmål och mjöl och den har varit i släkten Quintons ägo under många generationer. Quintons är så kallade angloirländare och protestanter men William Quinton står på republikanernas sida i striden om självständigheten.
Berättelsen kommer att kretsa kring sonen i huset, den unge William, som bara är ett barn när tragedin drabbar familjen. Williams två systrar och hans far blir alla mördade av Black and Tans och boningshuset bränns ner.
I boken, som är indelad i sex kapitel, talar tre olika röster- och det gäller att vara koncentrerad när man läser för Trevor låter ofta tomrummen tala högre än själva orden. Svaret på de frågor som läsaren kan ha yppas ibland långt senare i handlingen. "Fools of Fortune" är en djupt tragisk roman och på något sätt så beskriver den inte bara det trauma som ärvs ner genom genrationerna utan också hela Irlands blodiga historia. Här finns inga lyckliga slut och livet är hårt och skoningslöst. Ändå tar jag den här romanen till mitt hjärta för den är så sann.
"Fools of Fortune" tilldelades Whitbread Novel of the Year Award år 1983.
2 kommentarer:
intressant historia
Hannele: det är en roman med flera bottnar- tragiska öden men mycket läsvärt.
Skicka en kommentar