onsdag 10 februari 2016

Familjen Cazalet


Livet är aldrig rättvist. Elizabeth Jane Howards författarskap kom ofta att stå i skuggan av hennes privatliv (och det var nog så omtumlande). Hennes tredje och sista äktenskap med Kingsley Amis kan säkerligen inte beskrivas som en dans på rosor.

Elizabeth Jane Howard gick ur tiden år 2014 i en ålder av 90 år. Mest känd blev hon säkert för sitt stora epos om familjen Cazalet med en handling  som tar sin början år 1937. Böckerna i serien finns i svensk översättning men jag tippar att många bibliotek har rensat ut dem från sina hyllor. Tyvärr. Jag väljer att läsa på originalspråket och har kommit en bit på väg i "The Light Years".  Elizabeth Jane Howard skriver mycket flyhänt och det går snabbt att komma in i handlingen. Böckerna om Cazalets blev för övrigt bestsellers vilket ledde till att det litterära etablissemanget frynte på näsan åt Elizabeth Janes framgångar.  "So long as my books didn't sell, they were very well received," Howard once remarked, "but as soon as they started selling I became instantly unfashionable."

Till råga på "eländet" blev det både TV- och radioserie av alltihop. Jag ser fram emot många underhållande lästimmar med en mycket duktig författarinna.

Samtidigt ska jag ta mig en titt i Maria Ehrenbergs "Romantik för vuxna flickor" och det handlar inte om chick-lit utan om den moderna romantiska romanen.


2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag läste EJH för länge sedan. och - minsann - närmsta bibliotek har faktiskt kvar några titlar

Ingrid sa...

Mrs C: Du har tur. Hos mig finns väldigt få titlar kvar - men de begagnade exemplaren av många av E J Howards titlar kan man köpa till hyfsat pris. Alltid något.