tisdag 5 maj 2009

Herta Müller- Hjärtdjur


Jag har haft förmånen att växa upp i ett land där yttrandefrihet och demokrati tas för givet. Vi har inte drabbats av krig på över 200 år- vi lever i vår egen lilla avkrok av världen och det är alldeles för lätt att avskärma sig-låta bubblan sluta sig kring oss.

-

Rumänien har gått igenom krig, gränstvister, svält- den ena diktaturen har följts av den andra- och mellan 1965 och 1989 härskade Ceaucescu- den värste tyrannen av dem alla.

-

Herta Müllers Rumänien är ett land fyllt av skräck, våld, angiveri- det är svart och hopplösheten ligger som ett kvävande täcke över allt och alla. "Hjärtdjur" är skriven på ett mycket poetiskt språk- ett språk med mycken symbolik (och understundom kräver det en del möda att förstå- i vart fall för mig)- detta är en bok som jag kommer att läsa om- för att hitta nya tankar och nya infallsvinklar. (Den omläsningen gör jag mycket gärna).

-

Romanens ego är en kvinna utan namn, student- hon bor i "en liten kvadrat till rum, ett fönster, sex flickor, sex sängar, under varje säng en resväska----" i rummet hör och ser högtalarna allt vad som görs.

-

I fabrikerna tillverkar de tvångsförlyttade bönderna "trämeloner och plåtfår.
"De var hemmastadda med sin rädsla. Fabriken, bodegan, affärerna och bostadsområdena, järnvägshallarna och tågresorna med vete-, solros- och majsfält höll uppsikt. Spårvagnarna, sjukhusen, kyrkogårdarna. Väggarna och den öppna himlen. Och om det ändå hände, som så ofta, att fyllan blev oförsiktig, var det väggarnas och takens eller den öppna himlens fel, snarare än den mänskliga hjärnans avsikt."
-

Lola- studentskan som inte orkar med sitt liv längre hänger sig i garderoben- det som följer är helt absurt- som bara livet i en diktatur kan vara (föreställer jag mig) "Två dagar senare uteslöts den hängda Lola ur partiet och skrevs ut från högskolan klockan fyra i den stora aulan. Ett hundratal människor var närvarande. Någon stod i talarstolen och sade: Hon har lurat oss alla, hon förtjänar inte att vara studentska i vårt land och medlem i vårt parti. Alla applåderade."

-

Vännerna Edgar, Georg och Kurt tillhör liksom berättarjaget den tyska minoriteten- de gömmer anteckningsböcker i en sommarstuga- samtliga blir intagna till förhör- när de brevväxlar måste de använda sig av kodord. "I en diktatur kan det inte finnas städer, eftersom allt är smått när det är bevakat". Av de tre vännerna överlever bara Edgar.

-

"Hjärtdjur" kan inte lämna någon läsare oberörd. Själv får jag mycket svårt att andas- det blir trångt i hjärttrakten. Det går inte att värja sig för orden som strömmar från sidorna- orden som så obarmhärtigt skildrar diktaturens alla fasor. "Hjärtdjur" är en av mina starkatste läsupplevelser- någonsin.

5 kommentarer:

Hermia Says sa...

Nu har jag läst dina tankar, vi verkar ha en rätt liknande läsupplevelse. Jag fick också något slags känsla av andnöd när jag läste. Bra du har citerat, det hjälper mitt minne! Reaktionen på Lolas självmord var så sjuk så den var svår att förstå - så långt från allt vad medkänsla är! Jag inbillar mig att jag förstod boken, i alla fall på ett grundläggande plan. Den skulle verkligen vara intressant att vrida och vända på i t e x en bokcirkel.

H alias violen sa...

Jag har också läst Hjärtdjur och skrivit om den här http://hem.passagen.se/hno0222/litt/Muller.htm
Jag hade mycket svårt att förstå symboliken, däremot var det inte svårt att känna stämningen från det övervakade samhället. Vad jag kan förstå arbetar Müller mycket med språket vilket de citat jag citerade från ALT visar. Där kan det bli lite för komplicerat kände jag.

Lilla O sa...

Jag blir väldigt sugen på at hinna med Hjärtdjur också. Har just läst ut En dag i Ivan Denisovitjs liv.

Ingrid sa...

Hermia: Jag tror precis som du att den här boken är särskilt lämpad för en bokcirkel- det är så lätt att missa något och det finns så mycket att upptäcka i språket.
Violen: Det var mycket intressant det du har lagt upp på din sida! Jag håller med dig om att symboliken kan bli svår. Jag tror att jag har förstått grunden men alla nyanser....
Lilla O: Om du får tid så tycker jag absolut att du ska läsa Hjärtdjur.

Lyrans Noblesser sa...

Nej, det går verkligen inte att värja sig under läsningen.