torsdag 28 maj 2009

Somerset Maugham
Snowflakes bloggade igår om Somerset Maugham. Jag saknar denne författare något oerhört. Tycker gott att Svensk TV kunde sända de fina filmatiseringarna av hans noveller i repris- det var något av en högtidsstund när vi bänkade oss, hela familjen, och bara njöt av dessa fina berättelser (någon gång på 60-talet....).
-
Jag kan också tala om att Maughams bok "The Moon and the Sixpence" torde vara den bok av alla jag någonsin läst som mest påverkat mitt liv.
-
"The Moon and the Sixpence" baserar sig på Gauguins liv (och jag tycker inte särskilt mycket om Gauguin vare sig som person eller som konstnär)-( i boken heter huvudpersonen Charles Strickland.) Jag var 22 år gammal när jag fick boken i födelsedagspresent med rådet att läsa och begrunda. Jag gjorde bådadera- och beslöt mig sedan för att "to thine own self be true". Det kom att innebära ett totalt uppbrott från invanda mönster och även om ungdomen snart förgår och ersätts av både yngre och övre medelålder ganska snart (för snart kanske...)- så kommer jag alltid att ha "The Moon and the Sixpence" överst bland mina favoritböcker (och favorit är inte rätt ord- boken var totalt omvälvande, som en revolution skulle man kunna säga...)
-
Jag har hittat några av Maughams noveller på en DVD så den kommer jag att beställa å det snaraste. I min pappas bokhylla fanns många böcker av Maugham- bland annat "Cakes and Ale" och "Off Human Bondage"- jag har läst båda men de tarvar en omläsning för att friska upp mitt minne.
-
Jag tackar Snowflakes för inspirationen!

6 kommentarer:

Spirea sa...

Kul att läsa! Har aldrig läst något av Maugham, men köpte Of Human Bondage för inte så länge sen. Tyvärr ligger den orörd i att-läsa-högen sen dess. Kanske ska få flytta in i att-läsa-i-sommar-högen istället?

snowflake sa...

Vad roligt! Jag blir också nyfiken på att se nån filmatisering, kanske ska botanisera i dvd-djungeln jag också. Tydligen gjordes en film med Kristin Scott Thomas bara för ett par år sedan.

Vixxtoria sa...

Det är så spännande med just de där böckerna som förvandlar ens liv.

Jag gick ju efter Snowflakes passionerade utbrott igår direkt till biblioteket och lånade en novellsamling av Maugham, som jag nu läser. Den har inte förvandlat mitt liv ännu, men jag är road. Jag återkommer inom snar framtid med någon slags kommentar på bloggen. Och sedan får jag väl ge mig på någon roman också.

Ingrid sa...

Ja, vissa böcker bara liksom "tar tag i en". Jag tror jag ska läsa om The Moon and the Sixpence! har beställt en DVD med filmatiserade noveller från Amazon- ser fram emot lite nostalgi! Även jag kommer att göra ett biblioteksbesök inom kort.

Vixxtoria sa...

Nu har jag läst en bok med noveller, och skriver om det här:

http://ombockersomjaghunnitlasa.blogg.se/2009/may/fran-en-tid-som-nyss-var-har.html

Hemskt mycket tack för ditt passionerade inlägg; jag hade aldrig upptäckt den här författaren utan det, och Snowflakes inlägg!!

Ingrid sa...

Så glad jag blev att höra att du inspirerats av mina rader om Maughams "The Moon and the Sixpence". (Tack vare den fick jag bland annat se halva Europa på ett mycket udda sätt... )