onsdag 6 maj 2009

Den Otacksamma av Ying Chen


Detta är ett bokomslag som tilltalar mig- enkelt och talande. Fotot av den unga kvinnan med sitt sorgsna ansikte speglar också så väl bokens innehåll.
-
Ying Chen är kinesiska men bosatt i Kanada- hon skriver sina böcker på franska- en kombination som verkar extra magnetisk på mig... och jag blev inte besviken efter läsningen av "Den otacksamma". (Utgiven av Elisabeth Grate förlag).
-
Det är en kuslig bok- berättar-jaget är anden efter dottern (Yan Zi) till en icke så älskad mor. Yan Zi har slutligen fått sin hämnd på modern- genom att ta sitt eget liv vill hon nu döma sin mor till evigt lidande.
-
" Jag brann av lust att se mamma lida vid åsynen av mitt lik. Lida så att hon kräktes blod. En tröstlös smärta. Livet skulle rinna henne ur händerna och hon skulle inte ha några efterkommande. --- Hennes enda dotter skulle flyga iväg långt bort från henne likt en mördande vindstöt som blåser förbi och obarmhärtigt ruskar ett träd utan att stanna upp."
-
Berättelsen ger tillbakablickar på Yan Zis liv och vi får följa henne under hennes sista dagar och timmar. Slutet blir inte riktigt som hon har tänkt sig - och kanske inte heller det slutliga resultatet.
-
Jag ser ingenting längre. Jag ser inte mamma. Jag har ingen mamma, ingen domare Yanluo. Minnet av mamma löses upp i detta oföränderliga ljus. Minnet dunstar bort liksom molnet som bär mig. Genom minnets dimmor når mig en sista mänsklig röst som en förtrollad klagan, kanske skriket från ett spädbarn: - Mamma!
-
Ying Chen kommer jag att läsa mera av.

3 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Jag har en annan bok av Ying Chen "Stilla" som verkar bra.

Ingrid sa...

Den vill jag också läsa! Förmodar att det är Elisabeth Grates förlag för den också?

Lyrans Noblesser sa...

Japp!