fredag 23 januari 2009

Rödby-Puttgarden av Helle Helle


foto: Michael Kofoed Hansen

Först och främst ett tack till Hermia ( http://hermiasay.blogspot.com/) för tipset om den danska författarinnan Helle Helle. Jag har läst "Rödby-Puttgarden" och tycker att jag hittat en författare som jag verkligen vill läsa mera av.

"Rödby-Puttgarden" handlar om två systrar- Jane och Tine. (Det är den yngre av systrarna- Jane- som är berättar-jaget). Systrarna arbetar båda i parfymeriavdelningen (tax-free-shoppen ) på färjan som går just mellan Rödby och Puttgarden. De delar också lägenhet och har en nära relation. (Här diskuteras män, arbetskamrater och allt som hör just det dagliga livet till)


Det är inte lätt att få det vardagliga att bli fängslande men det lyckas Helle Helle verkligen med-detta är vardagsrealism när den är som bäst. Det som syns på ytan döljer stora djup....

Här ett utdrag ur boken- som handlar om flickornas mor Henriette.

" Kanske kan sorgen vara så stor att den blir till en tröst i sig. Som liten ramlade Henriette på en harv och fick ett djupt köttsår på ankeln. Det såg fruktansvärt ut, men det märktes inte på henne. Hon bara satt där och log medan läkaren klippte bort delar av huden och sydde ihop såret. Hon kunde inte få fram några tårar. Kanske var det en kemisk process i kroppen. Kanske var det något som härdat henne. Det var det hon hoppades. Hon kände sig mycket härdad."

(Helle Helle fick de danska kulturjournalisternas kritikerpris för 2005 års bästa roman för "Rödby-Puttgarden")


2 kommentarer:

Hermia Says sa...

Roligt att du tog till dig tipset! Jag har nu lånat hem boken du i din tur skriver om...

Ingrid sa...

..och jag håller just på att läsa "Föreställningen om ett okomplicerat liv med en man". Än en gång tack för detta fina boktips!!