torsdag 22 januari 2009

The Suspicions of Mr Whicher av Kate Summerscale


Wilkie Collins född 8 januari 1824 i London, död 23 september 1889, engelsk författare. Collins skrev såväl romaner och noveller som pjäser, och var en av sin tids mest lästa författare. Hans mest kända verk är Kvinnan i vitt (The Woman in White), som kan beskrivas som en tidig spänningsroman, samt Månstenen (The Moonstone), som anses för den första engelskspråkiga deckaren.Kate Summersdale's bok bygger på ett autentiskt morddrama som ägde rum år 1860. Boken är dock mycket mera än bara en beskrivning av ett rättsfall .

Den 30 juni år 1860 blev en fruktansvärd dag för familjen Kent i Road village. Deras lille tre-årige son Saville återfanns mördad på ett synnerligen brutalt sätt. Den lokala polisen klarade inte av att lösa mordgåtan och förstärkning kom från London i form av Detective-Inspector Jonathan Whicher vid Scotland Yard.

Whicher var en av de mest ansedda detektiverna vid "the Yard" och han skred till verket på ett mycket metodiskt sätt. Han får snart en aning om vem den rätte mördaren är.

Familjen Kent med "servants" blir noggrant dissekerade i boken- och det är mycket spännande- ett starkt psykologiskt drama rullas upp.

Här ett utdrag: " In effect, Whicher was gathering clues to NN:s inner life, her/his hidden psychic material, as well as the concealed facts of the crime. The murder was so dense with symbolism that it almost outdid interpretation." (Jag har ändrat lite i texten för att inte förstöra handlingen!)

Något som också väcker intresse i boken är beskrivningen av hur engelskt familjeliv hade förändrats sedan början av århundradet. "The house, once a work-place as well as a home, had become a self-contained, private, exclusively domestic space".

Mordet skulle komma att ta fem år att lösa- och nära 100 år att förstå (i någon mån i alla fall). Den sista delen av boken ägnas åt mördaren och motiven.

"The murder at Road Hill House" skulle inspirera Wilkie Collins till att skriva "Månstenen". Även Charles Dickens "Erwin Drood" har rötter i detta rättsfall.

Sammanfattningsvis vill jag bara säga att "The Suspicions of Mr Whicher" är en riktig "page-turner" och den spinner många trådar. Engelsk polishistoria, detektivhistoria, psykologi, litteraturhistoria etc..... en mycket bra bok! Den rekommenderas. Jag tror att jag ska låna hem "Månstenen" så småningom (jag har läst den men det var så länge sedan att jag lyckats glömma bort det mesta av handlingen).Inga kommentarer: