onsdag 14 januari 2009

Den 7:e porten av Richard Zimler

"En roman om Berlin, kabbalistiska profetior och dubbelliv"

och jag blev helt trollbunden..... Boken tar oss med till 30-talets Berlin (och i någon mån även 40-talet)- nazisterna tar makten. I centrum av historien står Sophie Riedesel- en mycket brådmogen tonåring- man får följa hennes väg genom ett alltmera kaotiskt samhälle. Sophie är en människa med stort mod och stort civilkurage. I boken finns både kärlek (kärleken mellan Sophie och den mycket äldre Isaac är så fint skildrad) och tragedi- realistiska beskrivningar av förföljelsen av judar och förståndshandikappade (och även fysiskt handikappade).

Boken är avdelad i "portar"- efter kabbalans sju portar. Detta ger en extra och djup dimension till berättelsen.

"Den 4:e porten

Fyra är bokstäverna i Guds namn, bönetiderna på Sabbaten, väderstrecken, elementen och det antal gånger som Torahn befaller oss att berätta om uttåget ur Egypten. Fyra är tolkningens nivåer.

Bakom Den fjärde porten finns blommorna på det fält där vår förening blomstrar. Känd som Machonen, är denna nivå i himlen vårt andliga Jerusalem. Det är ärkeängeln Mikael som har uppsikt över den. I konung Darius fjärde regeringsår kom Herrens ord till Sakarja. (Sakarja 7)"

Ett utdrag- från kapitel 11:

" Vår propagandaminister talar till ett myller av studenter som är upprymda över möjligheten att få bränna tusen års poesi och prosa, vilken de när det kommer till kritan inte alls velat läsa. Eller så vänder sig doktor Goebbels helt enkelt direkt till den askhög som visas i mitten av duken- denna rykande röra som var Tysklands kultur fram till för tre månader sedan? Det är svårt att bedoma utifrån kameravinkeln, men ingen skulle frånkänna att den galningen kan föra ett samtal med aska".

"Den sjunde porten" är en bok som är mer än läsvärd.

Inga kommentarer: