fredag 2 januari 2009

Den befriade bruden

Den här boken kan jag verkligen rekommendera. Jag tycker mycket om sättet som Yehoshua berättar på och huvudpersonen - Jochanan (professor i mellanösternstudier vid universitetet i Haifa) blir ytterst levande och också sympatisk. Jochanan är gift med Hagit (hon är domare). De har två söner Ofer (som är frånskild) och Tsakhi.

Förhållandet mellan Jochanan och Hagit får mycket utrymme i boken - och det är så underhållande och fint skildrat. Boken är fylld av humor... intressanta iakttagelser.... Jochanan är också helt besatt av att försöka förstå turerna i sonen Ofers skilsmässa- detta är en veritabel "deckare" i sig själv.

Kanske kan man säga att boken skildrar många olika förhållanden- mellan Jochanan och hans hustru, mellan Jochanan och sonen Ofer- och i bakgrunden finns hela tiden förhållandet mellan judar och araber. En annan del av handlingen ägnas åt förhållandet mellan Jochanan och hans elev Samaher (boken inleds med att Jochanan och Hagit bevistar Samahers bröllop)

Här ett litet utdrag " Och ändå hade avundsjukans orm, hans ständige följeslagare sedan flera år, envist krälat honom i hälarna också till Galileens dalar, till den lilla byn El-Mansura, inte långt från den norra gränsen. Ormen hade ringlat sig i de väldoftande ångorna från det glödgrillade lammet och vridit sig till den orientaliska musiken, som trots sina mjuka toner längtar efter att flamma med samma vilda dunkande som musiken på judiska bröllop. Och då studentbruden nu presenterade- inte den seminarieuppsats som var ett år försenad- utan sin brudgum, sprutade ormen in sitt gift"

Jag är mycket glad att jag "hittade" Den befriade bruden. Yehoshua är en författare som jag kommer att fortsätta att läsa!

2 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Så roligt att du gillade boken, numer finns den med på min önskelista :-)

Ingrid sa...

Hoppas att även du ska tycka om "Den befriade bruden"- skulle vara roligt att höra dina åsikter så småningom!