onsdag 6 november 2019

I drömmarnas värld

Ono no Komachi (825-900 c:a)

Ono no Komachi -poet och hovdam - levde i 800-talets Japan. Hon var vida berömd för både sin skönhet och sin diktarkonst och odödlig har hon blivit. Nu finns har ett urval av hennes dikter fått svensk språkdräkt tack vare Ellerströms förlag och översättaren Vibeke Emond.


Det här är en bok som passar särskilt utmärkt under mörka och regniga novemberdagar. Att läsa dessa vemodigt vackra dikter om kärlek, om tidens obönhörliga gång, om längtan och drömmars kraft är som att träda in i en annan värld. Vibeke Emond har gjort ett fantastiskt arbete och varje dikt har en utförlig förklaring - dessutom har hon skrivit ett fylligt och lärorikt förord. Japan är ett gåtfullt land och jag känner att varje ljus i dunklet är välkommet.

” Vemodig längtan är en förfärlig boja” skriver poeten och så får jag veta att det finns ett speciellt ord för just vemodig längtan i det japanska språket - aware-. Höstmånen, cikadornas sång, näktergalar och kerriablommor.... och novembermörkret känns plötsligt så långt borta....

Kerriablomma (fotot är lånat)

Inga kommentarer: