lördag 9 november 2019

Årets böcker

Slaget vid Crécy 1346. ( Jean Froissart).

Det är den tiden på året då journalister, författare ( och andra) berättar om böcker de läst och gillat under de senaste tolv månaderna. Det är alltid intressant att se vad som varit på tapeten och även om smaken är som baken så väcks nyfikenheten en hel del. Jag har läst glödande recensioner över en roman av James Meek ” To Calais in Ordinary Time” , en allegori, en historisk berättelse, en dystopi... epiteten är många. Allt tilldrar sig i mitten av det fjortonde seklet. I England styr Edward III och det pågår ett segt och utdraget krig med Frankrike. Digerdöden härjar och det är över huvud taget en minst sagt besvärlig tid. I detta befinner sig tre huvudpersoner och det är deras öden man får följa genom boken. Mitt intresse är definitivt väckt.


Katie Hickman är en Nya Zealändsk författarinna. Den senaste boken handlar om kvinnor i Indien, en glömd del av det gamla brittiska imperiets historia, en historia som säkert är värd att berättas. Det är Viragoförlaget som gett ut.

Så till sist- en bok om en dikt. Wystan Hugh Audens ” September 1, 1939. Ian Sansom har försökt fånga både författaren och tiden och det är nog ingen enkel uppgift han åtagit sig.
”Defenceless under the night
Our world in stupor lies”


Inga kommentarer: